Lagere drempel voor hulpvragen jongeren: een nieuwe app

Foto: Flickr / Christoph Scholz

Jongeren met een hulpvraag kunnen sinds vorige week voor informatie terecht op WhatsApp, bij App JEZ van Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstad. Hier kunnen ze berichten uitwisselen met leeftijdgenoten die zelf problemen hebben ervaren en die zijn opgeleid tot ervaringsdeskundigen. De JEZ’ers bieden een luisterend oor en verwijzen de jongeren door naar de juiste professionele instanties.

Hulp vragen is voor veel jongeren een grote stap. Soms willen ze niet (direct) naar een ouder of verzorger stappen, maar weten ze ook niet goed waar ze wél naar toe kunnen. Uit gesprekken met jongeren kwam naar voren dat zij het een goed idee zouden vinden als hiervoor een WhatsApp-nummer beschikbaar zou komen. Wethouder Songül Mutluer was er wel voor te porren: ‘In Zaanstad is er professionele hulp voor jongeren in alle soorten en maten, maar dan moeten jongeren deze wél weten te vinden,’ zegt ze in een persbericht.

Met de nieuwe app komt hulp dichterbij de jongeren en hun belevingswereld. In de app kunnen ze op een laagdrempelige manier met van alles terecht, zoals geldzaken, pesten, school, seksualiteit, hun lijf en hun thuissituatie. De jonge ervaringsdeskundigen luisteren en adviseren en verwijzen voor professionele hulp door naar de juiste instantie, zoals Centrum Jong, een Jeugdteam, een Sociaal Wijkteam, Straathoekwerk van de GGD, het jongerenloket of de huisarts. De jongeren van JEZ motiveren de jongeren om aan hun probleem te werken.

Groep van vijftien

De groep JEZ’ers bestaat uit vijftien inwoners tussen zeventien en 27 jaar met hele diverse achtergronden: jonge moeders, jongeren met psychische problemen, chronisch zieke jongeren, jonge dak- of thuislozen en LHBT-jongeren. Zij hebben een basisopleiding van twaalf weken afgerond bij RCO Hoofdzaak en krijgen doorlopend aanvullende trainingen. Straathoekwerk is nauw betrokken bij de groep en biedt ondersteuning.

Sinds woensdag 19 juni is App JEZ zeven dagen per week bereikbaar tussen 14:00 en 22:00 uur, op telefoonnummer 06 – 120 360 59.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen