Motorrijders wars van schilderingen op de weg

Foto: Google Street View

Motorrijders ergeren zich aan ‘creatieve uitspattingen’ van wegbeheerders die hun veiligheid in gevaar brengen met regenboogoversteekplaatsen en andere op de weg geschilderde uitingen. Dat meldt de Telegraaf. De Motorrijders Actie Groep (MAG) roept gemeenten op om daar terughoudend mee te zijn.

De beschilderingen zijn gevaarlijk bij regen en sneeuw omdat ze glad worden, volgens de belangenvereniging van motorrijders. Sinds de start van het motorseizoen zouden daar met grote regelmaat meldingen binnenkomen van rijders die ‘de gekste zaken’ tegenkomen die op de weg geschilderd zijn, meestal met de bedoeling om de snelheid uit het verkeer te halen. Verkeersdeskundige John Boender van het kenniscentrum voor verkeer en vervoer CROW zegt in de krant dat ’normale’ wegmarkeringen de voorkeur hebben: ‘Een boodschap moet onmiddellijk door weggebruikers begrepen worden zodat het gedrag aangepast kan worden. Dat moet te allen tijde de bedoeling zijn.’

Daling aantal motordoden

De cijfers laten zien dat motorrijders minder vaak omkomen in het verkeer dan fietsers en automobilisten of inzittenden van een personenwagen en dat hun aantal bovendien een dalende trend vertoont. In 2018 vielen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 678 verkeersdoden, maar liefst 10,6 procent meer dan een jaar eerder. Het was de grootste toename sinds 1989. In 2018 kwamen 233 inzittenden van een personenauto om het leven, 173 bestuurders en 60 passagiers. Daarnaast overleden bij een verkeersongeluk onder meer 228 fietsers (op een gewone of elektrische fiets), 54 voetgangers, 44 bestuurders van een scootmobiel, 42 motorrijders en 38 brom- en snorfietsers.

Bron: CBS
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen