Info over wachtgeld oud-wethouders plots niet geheim meer

Foto: MaxPixel

De POV vroeg er naar, maar de antwoorden moesten vanwege de privacy van de betrokkenen geheim blijven. Gisteravond kwam het antwoord dan toch, via het onderzoeksprogramma EenVandaag: Zaanstad heeft de afgelopen vijf jaar bijna negen ton aan wachtgeld uitgekeerd aan negen oud-wethouders.

De redactie van het televisieprogramma vroeg alle 355 gemeenten naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders en 297 reageerden – waaronder dus Zaanstad. Uit het onderzoek van EenVandaag bleek dat in totaal ruim 1500 oud-wethouders in die periode wachtgeld kregen, met een totaal van meer dan 126 miljoen euro. Zaanstad was er 897.625 euro aan kwijt.

De wachtgeldregeling geldt regenwoordig maximaal vijf jaar, afhankelijk van de duur van de politieke loopbaan. De uitkering is het eerste jaar 80 en daarna 70 procent van het laatste salaris. EenVandaag deed eerder eenzelfde onderzoek bij de provincies. Die keerden in vijf jaar tijd in totaal 7.717.616 euro uit aan oud-Gedeputeerden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen