Oud-bestuurders krijgen wachtgeld – dat is alles wat we weten

Foto: Pixabay

Oud-bestuurders van Zaanstad hebben de afgelopen vijf jaar gebruikgemaakt van de wachtgeldregeling, maar wie dat zijn, met hoevelen ze zijn, welke bedragen ze sinds wanneer ontvangen en wat ze de gemeente in totaal kosten is geheim. De POV had ernaar gevraagd naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag waaruit bleek dat alle provincies samen de afgelopen vijf jaar in totaal 7.717.616 euro uitkeerden aan oud-Gedeputeerden.

Het televisieprogramma ontdekte dat het ging om 76 voormalige provinciebestuurders die gemiddeld iets meer dan 100.000 euro per persoon ontvingen. Het maakte de Partij voor Ouderen en Veiligheid benieuwd naar de Zaanse situatie en die nieuwsgierigheid is nu bevredigd, maar het is informatie die niet gedeeld mag worden. Op grond van een uitspraak van de Raad van State moet de privacy van de betrokken ex-bestuurders beschermd worden.

Sollicitatieplicht

Het college heeft de betrokken oud-bestuurders (wethouders en burgemeesters, geen raadsleden) individueel op de hoogte gebracht van de schriftelijke vragen van de POV. De Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers geeft bestuurders die werkloos worden – omdat ze naar huis worden gestuurd of na verkiezingen niet terugkeren – recht op een uitkering wegens werkloosheid van rechtswege. Ze hebben wel een sollicitatieplicht.

Uitvoeringsorganisatie APG (voorheen Loyalis maatwerkadministraties) is namens het college verantwoordelijk voor de berekening en uitbetaling van de uitkeringen en voor de uitvoering van de sollicitatieplicht. Voormalige bestuurders kunnen desgewenst afzien van hun recht op een uitkering, maar of dat in Zaanstad aan de orde is geweest is dus evenmin duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen