Burgermetingen luchtkwaliteit bij snelwegen Zaandam

Foto: Pixabay / Toby Parsons

Het burgerplatform voor het meten van de leefomgeving Hollandse Luchten gaat in Zaanstad de luchtkwaliteit in kaart brengen bij de A8 en A7. De organisatie verzamelt data om aan oplossingen voor knelpunten te werken: het zogenoemde citizen sensing. 

Sensortechnologie wordt goedkoper en beter en ook sensoren om de kwaliteit van de lucht te meten ontwikkelen zich snel. Onderzoeks- en technologiecentrum Waag heeft de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar betaalbare sensortechnologie voor luchtkwaliteit en blijft dat ook doen. Hollandse Luchten wil bekijken in hoeverre de kwaliteit van de metingen verder kan worden opgerekt, in nauwe samenwerking met het RIVM en de GGD Amsterdam.

Citizen sensing is een nieuwe manier om de leefomgeving in kaart te brengen. Traditioneel wordt luchtkwaliteit gemeten door officiële meetstations van partijen zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD. Deze meetstations geven nauwkeurige maar plaatsgebonden data. Luchtkwaliteit kan echter sterk verschillen per locatie en tijdstip. Omdat er relatief weinig meetstations zijn wordt de luchtkwaliteit op veel locaties geschat via berekeningen en voorspellingen of helemaal niet gemeten, waar dat wel belangrijk is. Citizen sensing probeert dit gat op te vullen met burgermetingen van de luchtkwaliteit.

Met goedkope en toegankelijke open-source sensoren kan de luchtkwaliteit door heel het land in kaart gebracht worden. Met de verzamelde data kan dan bijvoorbeeld een (nieuw) gesprek op gang gebracht worden dat is gebaseerd op betere inzichten. Ook kunnen oplossingen beter worden afgestemd op de werkelijke situatie ter plaatse.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen