A8 bij Slachthuisbuurt controlepunt in provinciale pilot meten luchtkwaliteit

Foto: Picryl

Op initiatief van de provincie wordt een tweejaarlijkse Pilot Monitoring Luchtkwaliteit uitgevoerd om ervaring op te doen met andere vormen van metingen en apparatuur en om kennis op te bouwen over het inwinnen, combineren en interpreteren van data over omgevingskwaliteit in de regio. In de loop van volgend jaar worden daarvoor onder meer sensoren geplaatst die de luchtkwaliteit meten, onder andere langs de A8 ter hoogte van de Zaandamse Slachthuisbuurt.

De testmetingen met de sensoren kunnen daar gecombineerd worden met de palmesbuisjes die eind vorig jaar zijn geplaatst. De sensoren gaan de aanwezigheid van stikstofdioxide en naar verwachting ook fijnstof meten; de palmesbuisjes meten alleen stikstofdioxide. In Zaanstad wordt de luchtkwaliteit gemeten (via meetstations en palmesbuisjes) en berekend, maar gebleken is dat de verschillen tussen de gemeten en de berekende waarden vooral in het zuiden van de gemeente groot zijn. De berekeningen geven lagere waarden aan dan de metingen.

Onderzoek RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat nu onderzoeken waar dit aan ligt. ‘Van belang is dat zowel op basis van de berekeningen als op basis van de metingen overal binnen de gemeente Zaanstad wordt voldaan aan de EU-normen,’ schrijft het college aan de raad. Toegewerkt wordt naar de strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie, waar Nederland nog ver vandaan is. De laatste raadsinformatiebrief van het college over de Rapportage Luchtkwaliteit liet zien dat er vrijwel niets veranderd was in Zaanstad in een jaar tijd.

Bij de provinciale Pilot Monitoring Luchtkwaliteit worden ook inwoners betrokken, zo staat op de website van de provincie maar niet in het laatste schrijven van het college:

Omdat het Rijk sneller een betere luchtkwaliteit wil bereiken in Nederland wordt op alle mogelijke fronten samengewerkt om dat realiseren: vervuilde lucht stopt immers niet bij een gemeente- of provinciegrens. De Tweede Kamer heeft besloten om via het Schone Lucht Akkoord met verschillende partijen afspraken te maken over het verbeteren van de luchtkwaliteit en de verwachting is dat op grond van de resultaten van het akkoord inzichtelijk zal worden welke maatregelen in Zaanstad effectief zijn. Verwacht wordt dat het Schone Luchtakkoord in juni volgend jaar kan worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen