DZ wil slimme meters inzetten bij opsporing wietplantages

In juni vorig jaar schroefde Jan Hamming zelf een drugsbord vast.
In juni vorig jaar schroefde Jan Hamming zelf een drugsbord vast.
Foto: Gemeente Zaanstad

Democratisch Zaanstad wil slimme energiemeters inzetten om panden op te sporen waarin een wietkwekerij wordt vermoed gezien het extreem hoge stroomverbruik. Fractievoorzitter Juliëtte Rot wil van de burgemeester weten of die methode al wordt gebruikt of in de toekomst kan worden ingezet voor een efficientere opsporing van hennepplantages.

DZ is niet tevreden met de antwoorden van Jan Hamming op eerdere vragen. De fractie vraagt zich af of het sluiten van drugspanden uberhaupt effect heeft: heeft dat beleid geleid tot een significante daling van het aantal overtredingen en ontmantelingen, zijn er signalen dat Zaanstad nu gemeden wordt door (drugs)criminelen en signaleren buurtbewoners nu meer drugspanden waardoor nieuwe overtredingen zijn ontdekt?

In Zaanstad werden vorig jaar 37 hennep- en acht harddrugslocaties ontdekt, waarvan er 31 werden gesloten. Waarom niet alle 45 panden of juist nul? Waarom kregen negen overtreders alleen een waarschuwing en de rest niet? Rot wil er de details van weten en neemt geen genoegen met een verwijzing naar de algemene beleidslijn en de jurisprudentie op dit gebied. Ze denkt bovendien dat in Zaanstad slechts een tipje van de ijsberg zichtbaar wordt nu drugspanden door de sluitingen prominent in het nieuws komen en door borden op de gevels onder de aandacht van de buurt en passanten worden gebracht.

DZ citeert een cijfer van de landelijke energieleveranciers die op basis van de gestolen stroom schatten dat er in ons land in 2017 zeker 30.000 hennepkwekerijen waren. Daarvan kan worden afgeleid dat er in Zaanstad in theorie in 300 panden wiet wordt gekweekt, nog los van de verwerking van harddrugs en panden waar in drugs gehandeld wordt, aldus Rot. Daarbij steekt het aantal opgespoorde panden bleekjes af.

Verhuurders

De partij blijft zich ook zorgen maken over de gevolgen voor de eigenaars van verhuurde panden die worden misbruikt voor drugscriminaliteit, die onevenredig hard getroffen zouden worden door het sluitingsbeleid. ‘Is de gang naar de rechter voor beroep en hoger beroep geen veel te grote stap voor een goedwillende inwoner of ondernemer om te kunnen bekostigen? Democratisch Zaanstad is van mening dat het centrale probleem is dat opsporing en vervolging vanuit het Openbaar Ministerie, om welke reden dan ook, nauwelijks prioriteit lijkt te hebben,’ schrijft Rot. Een te goeder trouw handelende eigenaar / verhuurder wordt in de ogen van Democratisch Zaanstad door een sluiting ‘volkomen onterecht bestraft’ en het beleid werkt bovendien verlammend op de verhuurmarkt en uiteindelijk ook op de lokale economie.

Alternatieven

DZ wil dat de burgemeester zint op ‘maatregelen die de daadwerkelijke overtreder raken’. Dat huizen van woningbouwverenigingen een eigen regime kennen – een sluiting van maximaal drie maanden ongeacht de ernst van de zaak – en dat zij als eigenaar boven iedere verdenking verheven zijn omdat ‘op voorhand vaststaat dat er van verwijtbaarheid geen sprake kan zijn’ zit de partij ook niet lekker. ‘Dit nog los van de kosten die de sluiting van overwegend sociale woningen voor de gemeenschap met zich meebrengt.’ DZ wil alle gedupeerde verhuurders in kaart brengen om een vuist te kunnen maken tegen de werkelijke schuldigen: de drugscriminelen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen