Gasunie naar Raad van State wegens nieuwbouwplan De Industrieel

Een beeld van vroeger.
Een beeld van vroeger.
Foto: Gemeente Zaanstad - bestemmingsplan Zaanoever Westzijde 270-276

Gasunie Transport Services BV heeft bij de Raad van State een procedure aanhangig gemaakt tegen het bestemmingsplan Zaanoever Westzijde 270-276 in Zaandam, dat de bouw van wooncomplex De Industrieel op het voormalige Nuon-terrein mogelijk maakt. De 124 woningen gingen op zaterdag 25 mei in de verkoop.

Op plek waar ze moeten komen was tussen 1860 en 1952 een gasfabriek in gebruik. Na de sloop daarvan werd het oostelijke deel van het terrein in gebruik genomen als opslagterrein en kwam er een gasverdeelstation dat nog altijd operationeel is. Dat ligt centraal op het terrein met in noordelijke en zuidelijke richting een gasleiding die vervolgens afbuigt in de richting van de Westzijde. In de plannen maakt het gasverdeelstation deel uit van de groene middenzone, waarin ook ruimte is toebedacht aan een speelgelegenheid.

Het lijkt voor de hand te liggen dat Gasunie Transport Services bezwaar heeft tegen deze constructie en beren op de weg ziet met betrekking tot de hogedrukleiding. Waar de bezwaren zich precies op richten is op dit moment nog niet duidelijk. Wel dat de procedure bij de Raad van State zal zorgen voor vertraging in de planning van het project. Eerder al uitte de Algemeene Schippers Vereeniging zijn zorgen over het bouwplan aan de Zaan, bij de Prins Bernhardbrug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen