Piccolo verdwijnt weer uit het Zaandamse straatbeeld

Foto: Twitter / Roze Golf

De straatnaam Piccolo in Zaandam wordt weer Hobo. Na alle ophef over toekomstige bewoners die niet in een straat met een dergelijke naam wensten te wonen wegens de associatie met het woord ‘homo’ draait Zaanstad de naamsverandering terug: als regenbooggemeente wil ze ‘niet vereenzelvigd worden met homofobe gedachten’.

De gemeenteraad gaf via een motie het college de opdracht om de originele straatnaam Hobo voor de hele straat in Westerwatering in ere te herstellen en de naam Piccolo te schrappen en dat gaat rond de zomer ook gebeuren. Naar aanleiding van de motie is een onderzoek ingesteld naar de juridische en financiële consequenties en de maatschappelijke impact daarvan. Daarvoor is ook met negen bewoners van de zeventien op dit moment al bebouwde kavels aan de Piccolo gesproken. Het gaat volgens de gemeente om de bewoners die in 2015 het proces van naamgeving meemaakten en die zich ‘herkennen in de wens om de straatnaam Hobo te hebben willen wijzigen’.

Compensatie kosten bewoners

Ook is juridisch advies ingewonnen. De uitkomst daarvan is dat het is toegestaan de straatnaam te wijzigen. De bewoners worden door de gemeente gecompenseerd voor de eventuele kosten die zij moeten maken naar aanleiding van de naamwijziging. Hoeveel het hele proces de gemeente uiteindelijk gaat kosten is niet bekend. De POV stapte naar de rechter om ‘alle relevante stukken’ over de kwestie boven water te krijgen. Daar is nog geen uitsluitsel over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen