DZ wil starters en senioren onderbrengen in voormalig gebouw fiscus

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad wil weten hoe het zit met het al meer dan een jaar leegstaande en deels gesloopte voormalige belastingkantoor aan de Bossingschaaf in Zaandam, dat allang verdwenen had moeten zijn om plaats te maken voor nieuwbouwproject De Heldin – De Stelling. Nu het gebouw er nog steeds staat moet misschien eens naar een andere invulling gekeken worden. Het out of the box denken zoals dat door de raad omarmd is.  

DZ werkt aan een Leegstandsnota met ideeën en creatieve suggesties voor een snellere aanpak van de woningnood, bijvoorbeeld door het gebruik van leegstaande kantoorgebouwen. Democratisch Zaanstad wil het college en de ambtelijke organisatie ‘uitdagen om te onderzoeken of dit complex geschikt is voor ombouw naar compact wonen voor starters en senioren,’ schrijft raadslid Henk Terol in schriftelijke vragen. ’Deze locatie is makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar, ligt vlakbij een winkelcentrum en supermarkten en er is een zorgomgeving aanwezig. Daarmee voldoet de locatie aan alle primaire voorwaarden.’

Starters (jongeren) hebben een eerste woning nodig en senioren (met een bescheiden en beperkte zorgvraag) hebben volgens DZ behoefte aan kleinschalige woonvormen. De laatste groep laat dan woningen achter die geschikt zijn voor gezinnen en meerpersoonshuishoudens. Het belastingkantoor kan daarin volgens de partij een sleutelrol spelen. Terol wol daarom weten of inmiddels duidelijk is of de projectontwikkelaar op korte termijn bereid is om de bouwplannen voor 400 huurappartementen (zie zie de artisist impression hierboven) alsnog te gaan realiseren en zo ja, wanneer dan?

Vernieuwing

Bovendien vraagt bij naar het eventuele bestaan van een plan B en de bereidheid van het college om naar alternatieve functies voor het voormalige complex van de fiscus te kijken. Daarbij zouden wat hem betreft Zaanse architecten of woningcorporaties kunnen worden ingeschakeld met de opdracht om een combinatie van compacte woonconcepten te ontwikkelen voor een voor Zaanstad vernieuwende manier van samenwonen, voor zowel jong als oud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen