Rechter oordeelt: alle ponten morgen aan de kade

Foto: Wikipedia

Het stilleggen van de pont tussen IJmuiden en Velsen-Noord mag morgen tijdens de landelijke OV-staking doorgaan, zo heeft de voorzieningenrechter in Haarlem beslist in het kort geding dat was aangespannen door de gemeente Velsen. De staking voor een beter pensioen zal volgens de rechter niet leiden tot ‘onaanvaardbare schade’ voor de burgers in de regio.

Daarmee is ook de laatste kans verkeken dat Zaankanters via die route over het Noordzeekanaal de zuidelijke oever kunnen bereiken. De Velserpont, Buitenhuizerpont en Hempont varen niet tussen middernacht en woensdag 00.00 uur. Langzaam verkeer mag morgen door beide buizen van de IJtunnel. Voetgangers echter niet. De situatie in Velsen – waar ook de sluisroute eruit ligt wegens de bouw van de nieuwe zeesluis – is volgens de rechter niet uitzonderlijk genoeg: dan zouden ook mensen die afhankelijk zijn van een streekbus een verbod kunnen claimen. Hij ried forenzen aan een beroep te doen op de ‘gemeenschapszin’ en om samen oplossingen te zoeken. Bovendien woog de rechter mee dat de actie ruim van tevoren is aangekondigd en ‘relatief kort’ duurt.

Schiphol van andere orde

De gedaagde vakbonden FNV, CNV en ABGP zeiden zich te realiseren dat de landelijke staking leidt tot hinder voor reizigers maar menen dat de situatie in Velsen niet is te vergelijken met Schiphol, waarover de rechter oordeelde dat daar niet mag worden gestaakt omdat de onvermijdelijke chaos en ontwrichting van het openbare leven te groot zou zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen