Meldkamer Noord-Holland een feit; meer diensten volgen

Er is nog geen bestemming voor de oude meldkamer in Zaandam.
Foto: Google Street View

De Meldkamer Noord-Holland is eindelijk een feit: op 14 mei is Noord-Holland Noord vanuit Alkmaar naar Haarlem verhuisd en ging de tijdelijke Meldkamer Kennemerland/Zaanstreek-Waterland van de begane grond naar de tweede verdieping van het gebouw aan de Zijlweg in Haarlem.

Ook de aansluiting op het landelijke ict-systeem dat eerder voor vertragingen zorgde is nu afgerond, hoewel er op de eerste dag nog wel sprake was van enige kinderziektes. Volgens de portefeillehouders was dat ‘een zeer complexe transitie die als een militaire operatie is voorbereid en uitgevoerd’. De meldkamer Noord-Holland is de derde meldkamer die is aangesloten op de landelijke infrastructuur. Uiteindelijk moeten alle tien meldkamers die in Nederland overblijven een netwerk vormen en gaan samenwerken volgens een gestandaardiseerde werkwijze.

Nog niet klaar

De vorming van de Meldkamer Noord-Holland is nog niet volledig afgerond. Er wordt nog verbouwd in het kantoorgedeelte op de begane grond van het gebouw en de ambulancezorg voor regio Zaanstreek-Waterland gaat in juli over vanuit de meldkamer Amsterdam. Op een later moment zal ook de Koninklijke Marechaussee aansluiten en op 1 januari 2020 neemt de Nationale Politie de beheertaak over van de veiligheidsregio’s. De officiële opening is in het najaar.

Oude meldkamer

Het is nog niet bekend wat er met de verlaten meldkamer in de brandweerkazerne aan het Koningin Julianaplein in Zaandam gaat gebeuren. Geopperd is om daar het gemeentepersoneel te huisvesten dat in de toekomst het uitkijken van camerabeelden moet overnemen van de politie. Er zit nu een cameratoezichtcentrale in het politiebureau in het Zaantheater, maar dat bureau wordt op termijn door de politie afgestoten.

 

'

Reacties

article
33490
'Militaire operatie' afgerond: Meldkamer Noord-Holland operationeel
De Meldkamer Noord-Holland is eindelijk een feit: op 14 mei is Noord-Holland Noord vanuit Alkmaar
https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/33490/meldkamer-noord-holland-een-feit-meer-diensten-volgen/
2019-05-17T09:42:54+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2019/05/17093638/melden1.png
Actueel