Nieuwe meldkamer in Haarlem niet voor half mei operationeel

Foto: PxHere

De nieuwe samengevoegde meldkamer Noord-Holland kan naar verwachting medio mei in Haarlem in gebruik worden genomen. Er zijn nog aanpassingen nodig: het pand was al ingericht voor het vernieuwde spraaknetwerk van C2000, maar dat systeem waarmee hulpverleners kunnen communiceren met de meldkamer en met elkaar is nog niet klaar. En dus moet de techniek weer terug in de tijd worden verplaatst naar het oude systeem.

Sinds oktober vorig jaar is door de top aan scenario’s gewerkt om de betrokken meldkamerorganisaties – brandweer, ambulancezorg, de Koninklijke Marechaussee, de politie en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord – zo spoedig mogelijk te kunnen samenvoegen met het oog op de continuïteit en de bedrijfsvoering en omdat de moeizame operatie demotiverend werkt voor het personeel. Er is nu voor gekozen om de meldkamers wel al samen te voegen op de nieuwe locatie, maar maar met de oude C2000 infrastructuur. De kosten voor deze aanpassing worden gedragen door het Rijk.

Tekort aan ict-capaciteit

Dat het allemaal zo lang moet duren heeft te maken met de schaarste aan ict-capaciteit, die bovendien moet worden verdeeld tussen Haarlem en Den Bosch, waar op hetzelfde moment een vergelijkbare klus moet worden uitgevoerd.

Naast de ict is het opleiden en trainen van de meldkamermedewerkers voor de nieuwe werkplek een belangrijke opgave. Parallel aan de samenvoeging wordt landelijk gewerkt aan een wetswijziging waarmee het beheer van de meldkamers – nu nog een verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio’s – overgaat naar de politie. De verwachting is dat deze wetswijziging met ingang van 1 januari 2020 van kracht wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen