Onderzoek naar burgerpersoneel voor cameracentrale

Foto: Google Street View

Het is alweer ruim zeventien jaar geleden dat de gemeenteraad van Zaanstad besloot om horecagebied De Dam en nabije omgeving met camera’s in de gaten te gaan houden. Nu wordt er gewerkt aan een andere vorm van samenwerking tussen de politie en de gemeente, waarbij speciaal getraind gemeentepersoneel de beelden uitkijkt.

De camera’s in hartje Zaandam draaien 24 uur per dag en worden in de cameratoezichtcentrale in het politiebureau in het Zaantheater vastgelegd. Tijdens uitgaansuren in de weekenden en tijdens evenementen worden de beelden live gevolgd door politiemensen. De gemeente betaalt de kosten van het cameratoezicht en betaalt als eigenaar van het systeem de politie een vast bedrag op jaarbasis om voor de menskracht te zorgen. Het vijfjarencontract dat beide partijen hierover sloten in 2013 loopt dit jaar af, wat een mooi moment was om de samenwerking nog eens onder de loep te leggen.

Burgerobservanten

Uit die evaluatie is naar voren gekomen dat onderzoek wenselijk is naar de mogelijkheid om gemeentepersoneel in te zetten voor het uitkijken van de beelden. Gemeenten als Almere en Alkmaar doen dat al. In Zaanstad wordt overwogen om er participatiebanen van te maken: banen die mensen met een uitkering of beperking de kans geven om werkervaring op te doen om de kans op een baan te vergroten. De gemeente zou dan investeren in hun opleiding tot cameraobservant. In eerste instantie krijgt een aantal bijzondere opsporingsanbtenaren (boa’s) zo’n opleiding.

Grotere slagkracht

Die nieuwe samenwerkingsvorm zou ook de slagkracht vergroten, aldus een brief van het college aan de gemeenteraad: gemeentelijke observanten kunnen naast het speuren naar bedreigingen van de openbare orde ook Straattoezicht op de hoogte brengen van overlastsituaties en de jeugdboa’s sneller aansturen wanneer situaties dreigen te escaleren. Daarbij wordt ook gedacht aan meer live kijkuren.

Regionale uitkijkcentrale

De politie eenheid Noord-Holland heeft onderzocht of er een overkoepelende uitkijkcentrale in Zaanstad gerealiseerd kan worden voor een deel van de provincie, waarbij hier ook op contractbasis voor andere gemeenten de daar gemaakte en doorgestuurde camerabeelden bestudeerd worden. Op dit moment gebeurt dit al voor Purmerend en meerdere gemeenten hebben volgens de brief interesse getoond om ook aan te schuiven. Dat moet dan wel op een andere plek dan het Zaantheater gebeuren, omdat dat bureau in het nieuwe huisvestingsplan van de politie wordt afgestoten.

Oude meldkamer?

Een geschikte locatie is nog niet aangewezen. Een optie zou zijn de ruimte van de oude meldkamer aan het Prins Bernardplein in Zaandam kunnen zijn, aangezien alle bekabeling en apparatuur daar al aanwezig is. Bovendien staat dit gemeentelijk pand vooralsnog leeg. De gemeente heeft een projectleider aangewezen om een businesscase te schrijven waarin alle scenarioʼs qua organisatorische, juridische en financiële consequenties uiteen worden gezet. Daar moet later dit jaar meer duidelijkheid over komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen