DZ: zwijgplicht maakt meedenkende burger monddood

Een impressie van de toekomstige woonwijk.
Een impressie van de toekomstige woonwijk.
Foto: AM

Als belanghebbende mee mogen praten over een bouwplan nadat de aanbesteding al van start is gegaan maar dan wel geheimhouding moeten beloven op straffe van een boete. Het gebeurde in Krommenie bij de ontwikkeling van woonwijk Eilanden van Hain op de voormalige sportparken Provily en Slibkuil. De omwonenden die ervoor tekenden zijn achteraf ontevreden over de gang van zaken en Democratisch Zaanstad geeft ze gelijk: is dit nou burgerparticipatie?

Boeteclausules voor meedenkende inwoners en het niet openbaar maken van ingediende zienswijzen tegen plannen stuiten de partij tegen de borst en het laatste druist volgens fractievoorzitter Juliëtte Rot ook in tegen uitspraken van de Raad van State over het anonimiseren van zienswijzen. Belanghebbenden moeten er rekening mee houden dat ingediende bezwaren openbaar gemaakt worden. In Zaanstad zijn ze in toenemende mate niet in te zien voor de burger, omdat ze op het besloten deel van het raadsinformatiesysteem worden geplaatst. Daar stelde de POV al eerder vragen over.

Draagvlak

Democratisch Zaanstad heeft gemerkt dat in het kader van de woningbouw-opgave en de versnelling daarvan ‘geen middelen ongemoeid worden gelaten’. De fractie wil nu van het college te weten komen waarom de omwonenden pas in beeld kwamen ná het opstarten van de aanbestedingsprocedure en vraagt zich af of geheimhouding van het besprokene ook een vereiste zou zijn geweest als er al voordat de aanbesteding van start ging overleg zou zijn geweest over de wensen van de betrokken burgers. Een zwijgplicht maakt hen in wezen monddood, vindt DZ. Daarnaast wil Rot graag een antwoord op de vraag hoe het creëren van draagvlak voor bouwplannen zich verhoudt tot het opleggen van geheimhouding en een boeteclausule bij dergelijke plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen