GroenLinks, Rosa en de Partij voor de Dieren komen in verzet tegen het plan van het college om glyfosaat in te zetten tegen de uitheemse woekerplant Japanse duizendknoop. In een raadsinformatiebrief die gisteren openbaar werd gemaakt staat dat het middel dat bekendstaat onder de handelsnaam Round Up het meest kosteneffectief is ten opzichte van andere methoden, en dat de Zaanse natuur- en milieuorganisaties er in dit speciale geval geen bezwaar tegen hebben.
Dat laatste hebben het Zaans Natuur en Milieu Centrum en Kontakt Milieuhebeer Zaanstreek inmiddels ontkend en volgens de drie fracties is er wel meer mis met de informatie in de brief van het college. Zo hebben ze zelf in het door B & W aangehaalde rapport Praktijkproef bestrijding Japanse duizendknoop van de stichting Probos gelezen dat ‘wanneer de kosten afgezet worden tegen de absolute effectiviteit van de bestrijding, de methoden uittrekken en maandelijks maaien het meest kosteneffectief zijn’. Dus waarom zeggen B&W dan dat volgens Probos bestrijding met glyfosaat het meest kosteneffectief zou zijn?
Zaanstad heeft bovendien al in november 2017 een plan van aanpak beloofd om af te komen van invasieve exoten , maar dat ligt nog steeds niet op tafel. PvdD, Rosa en GL willen daarom wel eens horen wat daar in de tussenliggende periode aan gedaan is. Andere vragen aan het college zijn:
Zaanstad is sinds 2015 een chemievrije gemeente waar het op openbare plaatsen verboden is om Round Up te gebruiken. Milieuvriendelijke bestrijding van de Japanse duizendknoop heeft echter een verdere verspreiding van de plant niet tegen kunnen houden. Hij komt inmiddels op 45 plaatsen in Zaanstad voor – het persbericht van de gemeente sprak gisteren nog van 32 plekken – en in achttien gevallen gaat het daarbij om een plek langs het water. Vorig jaar werd 150.000 euro uitgegeven aan de bestrijding, met bedroevend weinig resultaat. De enige plek waar de Japanse duizendknoop effectief is aangepakt is op het Hembrugterrein, waar volgens de raadsinformatiebrief de toenmalige eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf twee jaar lang op circa 5000 vierkante meter de plant heeft bestreden met Round Up. Daar is hij nu ‘zo goed als verdwenen’. In welke jaren dit speelde wordt niet gemeld.
Het uitroeien van de woekerplant met glyfosaat gaat de gemeente jaarlijks zo’n 40.000 euro kosten. Om te voorkomen dat residuen van Round Up in het oppervlaktewater terechtkomen blijft het besproeien van de planten met glyfosaat langs de waterkanten verboden en mag alleen de stengel geïnjecteerd worden. ‘Op verkeersonveilige plaatsen en andere moeilijk bereikbare plaatsen zal nog steeds gemaaid worden,’ aldus het college. Waar gemaaid wordt wordt het maaisel opgezogen opgezogen om verdere verspreiding te voorkomen.
Gek genoeg mag de Japanse duizendknoop die zoveel kosten en ellende veroorzaakt nog steeds worden verkocht. Volgens het college zijn inwoners nog onvoldoende bekend met de schadelijke effecten van de Japanse duizendknoop en komt die nog vaak via de GFT-container bij een composteringsbedrijf terecht, waardoor de verspreiding weer een handje wordt geholpen. Een voorlichtingscampagne wordt daarom essentieel geacht. Ook wil het college in overleg gaan met de verschillende tuincentra in de gemeente om geen invasieve soorten meer te verkopen.