Geen deelname aan project jonge daklozen ondanks de problemen

Foto: Pexels / Chris Howard

Zaanstad doet in tegenstelling tot twaalf andere gemeenten waaronder Alkmaar, Haarlem en Purmerend niet mee aan een proef om beter hulp te bieden aan jongeren die dakloos zijn of geen thuis meer hebben. Uiteindelijk moeten voor het eind van 2021 alle betrokken jongeren de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, is het doel van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. In Zaanstad hebben gemiddeld zo’n 50 jongvolwassenen geen dak boven het hoofd.

Ook hier wordt geworsteld met de huisvesting voor jongeren. Nu de sluiting van het voormalige verzorgingshuis de Durghorst in Krommenie aanstaande is, is maar weer eens gebleken hoe lastig het is onderdak voor jongeren te vinden: dat is nog niet voor alle bewoners gelukt. Op vragen van Democratisch Zaanstad antwoordde het college in september vorig jaar dat de aanbesteding voor de opvang voor jongvolwassen dak- en thuislozen gaande was, maar die tien extra plekken voor in toraal 33 jongvolwassenen zijn er nog steeds niet. Deze woonruimte is ook bedoeld voor jongeren uit ‘de zware doelgroep’.

Verder stonden toen het project Onder de pannen voor tien (jonge) inwoners met een tijdelijk woonprobleem en zonder psychiatrische en/of verslavingsproblematiek en een kleinschalig woonconcept voor vijf kwetsbare jongvolwassenen en vijf zelfredzame leeftijdgenoten tegenover het Pennemes in Zaandam in de steigers. De gemeente heeft ook iedere maand overleg Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstad, zo bleek uit uit de beantwoording van de vragen.

Gestrand project

Met Evean ontwikkelde de JEZ een plan om jongvolwassenen een plek te bieden in Westerwatering, maar dat strandde omdat omdat de beoogde appartementen toch naar de primaire doelgroep gingen. In de toen geldende prestatieafspraken tussen de gemeente en de woningcorporaties was opgenomen dat Parteon al hun jongerenwoningen via een speciaal contract van vijf jaar verhuurt om een optimale doorstroming te bereiken en dat Rochdale een deel van hun vrijesectorwoningen via Friendscontracten aanbiedt, waarbij een woning aan meerdere woningzoekenden wordt verhuurd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen