Zware metalen en PAK-verbindingen in water Park Nauerna

Foto: Google / Rene van der Wateren

In watermonsters genomen in het inmiddels voor het publiek gesloten Park Nauerna zijn te hoge concentraties zware metalen (arseen, chroom, kwik en lood) en PAK-verbindingen gevonden. Het zijn de eerste resultaten van onderzoeken naar de veiligheid in het recreatiegebied op de voormalige vuilstort in Nauerna.

In antwoord op vragen van SP-Statenlid Anna de Groot antwoordt het college van Gedeputeerde Staten dat er desondanks op dit moment geen aanleiding is om te sturen op het aanbrengen van een gas- en waterdichte afdeklaag tussen het vuilnis en de grond die daar bovenop gestort is. Park Nauerna is een van de proefgebieden waar zo’n laag niet is aangebracht in het kader van het project Introductie Duurzaam Stortbeheer, dat moet uitwijzen of een behandeling met lucht en/of water ertoe leidt dat het ‘verontreinigende potentieel’ van een stortplaats geleidelijk verdwijnt. Het voordeel daarvan is dat stortplaatsen daarna geen bijzondere aandacht meer nodig hebben. Het project loopt tot 1 juli 2029.

De samenstelling van de bovenste laag grond in het park bestaat op de hellingen en andere locaties waar beplanting aanwezig is uit grond van de klasse ‘industrie’. Op de vlakke gedeeltes van het park, waar de paden zijn gelegen en die voor recreatie zijn ingericht, is grond met klasse ‘wonen’ toegepast, aldus GS. Beide categorieën worden gerekend tot de kwaliteitsklasse ‘licht verontreinigd’, maar grond met de aanduiding ‘industrie’ wordt qua milieuhygiënische samenstelling meer geschikt geacht voor toepassing op industriële locaties. In bijvoorbeeld oude stedelijke kernen worden echter regelmatig gewoond op deze kwaliteit grond.

Meer onderzoeken

Het is niet noodzakelijk om de grond in Nauerna te verwijderen, schrijven DG, maar mogelijk komen er nog ‘nieuwe inzichten’ uit de onderzoeken die nog gaande zijn. Het onafhankelijk diergeneeskundig onderzoek dat de gemeente laat doen naar de oorzaak van de misvorming van een lam dat werd geboren op een aanpalende boerderij is ook nog niet afgerond.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen