Provinciale SP benieuwd naar grond- en watermonsters Nauerna

Foto: Gemeente Zaanstad

De SP in Provinciale Staten is benieuwd naar de samenstelling van de afdeklaag in Park Nauerna en naar die van het ‘percolaatwater’ dat in eerste instantie aanleiding was voor de sluiting van het recreatiegebied op de voormalige stortplaats van Afvalzorg. Statenlid Anna de Groot wil van Gedeputeerde Staten weten of er al monsters genomen zijn.

Ze wil een gedetailleerde samenstelling van zowel het percolaatwater – regenwater dat de bovenlaag heeft gepenetreerd, daaronder in aanraking is gekomen met het niet-afgeschermde afval en op een andere plek weer naar boven is gekomen – als de grond zien. En vooral weten of er gevaren dreigen voor de volksgezondheid en het welzijn van dieren en planten. De Groot vraagt zich bovendien af hoe het mogelijk is dat de gemeente Zaanstad kennelijk geen weet heeft van de samenstelling van de bovengrond in de twaalf hectare grote eerste fase van Park Nauerna. Is daar ook afval in verwerkt? Moet die laag weer verwijderd worden? En welke risico’s kleven er aan het ontbreken van waterdichte folie?

Heet hangijzer

Die laatste vraag is ook het hete hangijzer in het bestemmingsplan voor de volgende fase van het park. Afvalzorg wilde daar geen gas- en waterdichte afdichtlaag aanleggen, de gemeente ging akkoord maar werd wegens twijfels over de veiligheid teruggefloten door de Raad van State. Daarop werd besloten tot een second opinion over die kwestie, die nog niet is afgerond. Mogelijk is de nu ontdekte situatie in het al afgeronde deel van Park Nauerna een gevolg van dat nadere onderzoek.

Al eerder alarmbellen

In juni 2015 trok een inwoner van Nauerna al aan de bel bij de provincie over een serie lacunes in de besluitvorming rond het park. Zijn conclusie: ‘Zonder milieueffectrapportage, zonder bestemmingsplan, zonder omgevingsvergunning, zonder gedoogbesluit, zonder monitoring door middel van een monitoringsplan, in strijd met de wet en zonder toestemming van de gemeenteraad wordt vanaf 27 juni 2015 een deel van de stortplaats Nauerna voor gevaarlijk afval opengesteld zonder dichte bovenafdichting. Dit alles met de goedkeuring van gemeente Zaanstad, Belangengroep Nauerna en Afvalzorg.’

De Groot vraagt GS nu of deze conclusie juist was en nog steeds actueel is. Kan het dagelijks bestuur van de provincie alsnog uitgebreid op de e-mail van de Assendelver ingaan? En mochten de door hem aangehaalde misstanden inmiddels hersteld en afgedaan zijn, hoe is dat dan gegaan?

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen