Hoe geheim was die geheime brief over de Zaanbrug nog?

Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

Een geheime brief die door een fout openbaar is gemaakt weer geheim willen verklaren lijkt een absurde gang van zaken, maar de gemeenteraad van Zaanstad werd vorige week bijna twee uur lang opgehouden voordat het verlossende woord kwam dat wat openbaar is, ook openbaar blijft. In Wormerland, waar de blunder met een brief over de vervanging van de Zaanbrug gemaakt werd, is de kwestie nog steeds onduidelijk.

Fractievoorzitter Jan Boer van de Partij voor Ouderen en Veiligheid in de buurgemeente stelt er schriftelijke vragen over en concludeert dat de bewuste brief eigenlijk al niet meer geheim was in Wormerland, omdat het college steken heeft laten vallen. Hij reconstrueerde de gang van zaken:

Op 2 april besloten B & W van Wormerland om geheimhouding op te leggen op de raadsinformatiebrief over de vastgelopen aanbesteding van de Zaanbrug. Om die geheimhouding te garanderen is de Gemeentewet van toepassing, die bepaalt dat zo’n geheimhouding van tijdelijke aard is en door de gemeenteraad bij de eerstvolgende vergadering moet worden bekrachtigd. Gebeurt dat niet, dan is de geheimhouding van rechtswege vervallen.

Een week later

Op 9 april kwam de gemeenteraad van Wormerland bij elkaar. In Zaanstad was toen inmiddels ‘een geheim document’ over de Zaanbrug rondgestuurd, terwijl de fracties in Wormerland nog niets hadden ontvangen. De POV stelde er een vraag over, die niet beantwoord werd. Bovendien werd de raad niet gevraagd om het een week eerder genomen besluit tot geheimhouding van de brief over de brug te bekrachtigen. Ergo: weg geheim. En niet voor het eerst.

Op 11 april beantwoordde het college van Wormerland vragen van de POV over de Zaanbrug, waarbij ook de ‘geheime’ raadsinformatiebrief werd gepubliceerd. De vraag stellen is hem beantwoorden: Is het gebruikelijk dat geheime stukken, bedoeld voor de raad, geplakt worden achter de beantwoording van het college bij de beantwoording van raadsvragen?’ wil Boer nu weten. De POV vraagt zich af hoe dit kon gebeuren en wie de verantwoordelijkheid draagt voor deze gang van zaken. Ook is de partij er beducht voor dat de aanbesteding van de Zaanbrug door het gerommel in gevaar komt en dat er financiële consequenties aan verbonden kunnen zijn voor Wormerland.

Vragen in Zaanstad

Uit de antwoorden op technische vragen van de POV-fractie in Zaanstad voorafgaand aan het debacle in Wormerland bleek eerder al dat over de niet-openbare Europese aanbesteding van de vervanging van de brug tussen Wormerveer en Wormer geen informatie kan en mag worden verstrekt aan derden. ‘Dat maakt dat specifieke inhoudelijke informatie alleen onder geheimhouding verstrekt kan worden. Wij zullen gezamenlijk met de gemeente Wormerland en de provincie Noord-Holland een raadsinformatiebrief opstellen en toesturen met daarin het geheime deel van deze informatie,’ aldus de beantwoording van de gemeente.

Verkeersmaatregelen

De aanbesteding van de brug werd in december opgeschort omdat de provincie, die de show runt in opdracht van de gezamenlijke eigenaren Zaanstad en Wormerland, veranderingen aanbracht in de te nemen verkeersmaatregelen rond de werkzaamheden. Zo wordt de noodbrug voor de hulpdiensten straks ook gebruikt door een kleiner formaat bussen, zodat de passagiers niet genoodzaakt zijn om de langere, drukkere en tijdrovende omleidingsroute te nemen.

Richting veertien miljoen

Door de publicatie van de geheime brief in Wormerland weten we nu dat de kosten voor de nieuwe Zaanbrug anderhalf miljoen euto hoger uitvallen dan de laatst bekende begroting liet zien en uitkomen op 13.750.000 euro. Of de opschorting van de aanbesteding tot de komende zomer voor Zaanstad niet het risico inhield dat de bouwkosten nog weer verder zouden oplopen, wilde de POV in maart weten. Het antwoord: ‘In het algemeen bestaat dit risico in de huidige markt.’ En ook: ‘We gaan er vanuit dat aanbesteding succesvol wordt afgerond.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen