Gemeente en buurtpreventieteams stoppen met Ogen en Oren

Foto: ogenenoren.com

De Buurtpreventieteams Zaanstad en de gemeente hebben besloten om niet verder te gaan met het project Ogen en Oren, zo is vandaag via een – inmiddels verwijderde – tweet gemeld. De reden voor deze beslissing is niet zomaar te achterhalen. Ook de gemeente heeft er niets over bekendgemaakt.

Een screenshot van de verwijderde tweet.

Ogen en Oren werd opgezet in Zaanstad en Purmerend om inwoners te bewegen zelf op pad te gaan, hun wijk met andere ogen te bekijken en de politie te bellen zodra er iets verdachts te zien is. De gemeenten en de politie hebben/hadden een faciliterende rol: bewoners die op pad gaan krijgen/kregen een hesje en eventueel een zaklamp en alle noodzakelijke informatie om effectief te kunnen opereren. De politie Zaanstreek-Waterland geeft bovendien tijdens informatieavonden tips aan bewoners en informatie over inbraakpreventie. In Purmerend blijft Ogen en Oren wel bestaan.

Veel onduidelijkheid

Gisteren schreven we nog dat Zaanstad in tegenstelling tot veel andere gemeenten een duidelijke richtlijn heeft opgesteld voor de werkwijze en het doel van buurtpreventiegroepen, wat belangrijk is omdat onderzoek aantoont dat dergelijke teams ook kunnen ontsporen. Buurtteams in Zaanstad werken samen in BuurtAlarm 075; alleen Westerwatering heeft een eigen buurtpreventieteam dat volledig zelfstandig opereert. Wat er concreet verandert in de toekomst door het verdwijnen van Ogen en Oren proberen we nog te achterhalen. In Zaanstad gaat de organisatie verder als Buurtpreventie Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen