Geld stroomt richting scholenkoepels, maar wat doen ze ermee?

Foto: PxHere / Asawin

Een kwart miljoen van het Rijk voor het opleiden van zij-instromers. Plus bijna twee ton omdat de gemeente de financiering op zich neemt van de toekomstige brugfunctionaris op basisscholen en Poelenburg en Peldersveld. Het is incasseren voor de scholenkoepels Agora en Zaan Primair. Maar waar wordt al dat geld eigenlijk precies voor gebruikt? Dat vraagt de PvdA zich af, ook al omdat de schoolbesturen eerder een subsidieaanvraag voor 169.333 euro voor het zij-instroomtraject deden.

Omdat Zaanstad de nieuwe brugfunctionaris die de leraren in de beide Zaandamse wijken moet ontlasten voor een jaar betaalt besparen Agora en Zaan Primair 196.000 euro, die ze in het zij-instromersproject kunnen steken. Raadslid Eylem Koseoglu wil duidelijkheid over het gegoochel met cijfers, waarin ook nog ergens een gemeentelijke bijdrage van 75.000 euro voor de crash course die de zij-instromende leerkrachten krijgen verwerkt moet zijn. En hoeveel jaar kunnen de besturen met dit geld toe?

Scheve gezichten

De PvdA juicht de introductie van de brugfunctionaris toe, maar meent dat die deel uitmaakt van het actieplan Poelenburg en Peldersveld en nu met geld dat voor een ander doel was bestemd wordt gefinancierd. Dat deze functie beperkt wordt tot twee wijken kan bovendien tot scheve gezichten leiden, want leraren op scholen in andere delen van Zaanstad hebben eveneens te maken met een hoge werkdruk. En wat gebeurt er na het eerste jaar dat nu financieel gedekt is?

Koseoglu wil verder weten wat de gemeente verder nog gaat doen om onderwijzers naar Zaanstad te lokken. Woningen beschikbaar stellen? Parkeervergunningen uitdelen? Kan Zaanstad het voorbeeld van Amsterdam volgen om leerkrachten een voorkeursbehandeling te geven? Er wordt veel over deze beroepsgroep gesproken, constateert de PvdA’er, maar wordt er ook mét hen gepraat? En met de ouders?

Landelijk probleem

Het zijn allemaal vragen voor Onderwijswethouder Gerard Ram. Die heeft in zijn portefeuille een probleem waarmee in grote delen van het land geworsteld wordt en dat naar verwachting ondanks alle noodverbanden de komende jaren alleen maar groter zal worden. Er moet daarom met de scholen, de besturen en het Rijk worden gewerkt aan meer structurele oplossingen. Ook daarover wil Koseoglu graag meer horen.

https://twitter.com/GerardVVD/status/1102633198545235968

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen