Camping in Het Twiske donderdag aan de orde in de raad

Drie van de vijf geplande safaritenten.
Drie van de vijf geplande safaritenten.
Foto: Landgoed Twiske BV

De Partij voor de Dieren stelt donderdag tijdens de rondvraag in de raadsvergadering de mogelijke komst van een camping in natuur- en recreatiegebied Het Twiske aan de orde. De partij wil dat de wethouder er bij de gemeente Oostzaan voor gaat pleiten om het bestemmingsplan niet zodanig te wijzigen dat overnachten in het gebied mogelijk wordt.

Landgoed Twiske BV wil in Twiske Haven ‘kamperen’ mogelijk maken in vijftien ecolodges (permanente bebouwing inclusief voorzieningen), in vijf safaritenten en op vijf camperplaatsen. ‘De menselijke activiteit rondom de camping zal door de 25 verblijfsplekken – ook tijdens de stiltemomenten volgens het campingsregelement – natuurlijk toe gaan nemen,’ schrijft de PvdD. Binnen 100 meter van geplande huisjes zijn nu al bijvoorbeeld twee restaurants die, zo voorziet de fractie, na de aanleg van de camping ‘waarschijnlijk vaker en langer de deuren zullen openen’.

Het Twiske is een Natura 2000-gebied dat als zodanig extra bescherming geniet, maar er zitten ‘gaten’ in de plattegrond die van die status uitgezonderd zijn. Zoals de plek waar de camping moet komen. De Partij voor de Dieren meent echter dat alle delen van Het Twiske met een belangrijke natuurwaarde beschermd dienen te worden. De wethouder formuleerde dat eerder als ‘zo min mogelijk wordt geschaad’.

Bescherming provincie

Plangebied C – waar permanente bebouwing in de vorm van ecolodges moet komen, zie foto hieronder – is volgens de PvdD niet alleen onderhevig aan Natura 2000-wetgeving, maar geniet ook bescherming als natuurverbinding onder provinciale verordeningen. Hoe verhoudt dat zich met steeds verder groeiende menselijke activiteiten in het natuurgebied is een vraag en ook de precedentwerking baart de dierenpartij zorgen: als festivals als Welcome to the Future straks ook overnachtingen mogelijk willen maken, kan dat dan nog worden tegengehouden?

De partij vraagt zich verder af og het recratieschap Twiske-Waterland, dat de inkomsten uit de festivals zegt nodig te hebben om het financieel te redden, eigenlijk wel beter wordt van de camping, of vloeien alle inkomsten starks rechtstreeks in de kas van de eigenaren? De gemeenteraad van Oostzaan heeft het eerste debat over de camping uitgesteld en wil er nu op 15 april over praten. Om een welonderbouwd besluit te kunnen nemen willen GroenLinks, D66 en het CDA eerst de resultaten van een nog uit te voeren natuurtoets afwachten. Een petitie tegen de plannen is inmiddels ruim 1800 keer getekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen