Vorig jaar meer dan tien vuurwapens van de straat gehaald

Foto: Pixabay

Er zijn vorig jaar meer dan tien vuurwapens in beslag genomen bij integrale controles, 37 hennepplantages opgerold en acht harddrugslocaties ontdekt. In totaal werden in 2018 op last van de burgemeester 31 drugspanden gesloten voor een periode van drie tot twaalf maanden. Via Meld Misdaad Anoniem kwamen 114 meldingen binnen, waarvan het grootste deel over drugscriminaliteit.

Dat schrijft het college aan de gemeenteraad als samenvatting van de ‘oogst’ van een hardere aanpak van ondermijnende criminaliteit in Zaanstad. De gezamenlijke aanpak van de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst richt zich daarbij niet alleen op de criminelen maar ook op de achterliggende structuren. De aanpak van ondermijning is echter breder dan alleen de drugscriminaliteit. Veel aandacht gaat naar fraude. In totaal zijn vorig jaar 234 uitkeringen beëindigd, wat een besparing van 3,5 miljoen euro heeft opgeleverd.

PGB-fraude en Bibob-checks

De ontdekking van vier gevallen van PGB-fraude door inwoners leverde ook nog eens 120.000 euro op. Zestig Bibob-integriteitsonderzoeken leidden tot het intrekken van een vergunning en tot het buiten behandeling stellen van twaalf vergunningaanvragen. Er werden vier gevallen van illegale prostitutie ontdekt en de gebiedsgerichte aanpak in de Russische Buurt leidde tot tientallen (her)controles van panden, waarbij opnieuw een groot aantal overtredingen werd vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen