Oostzijderpark met namen voorvechters gelijke rechten

Foto: Pexels

Straten in de toekomstige woonwijk Oostzijderpark krijgen de namen van voorvechters van gelijke rechten. Er liggen nog geen voorstellen op tafel, omdat de commissie straatnaamgeving nog onderzoek doet naar de precieze invulling: alleen een vernoeming van mensen die zich hebben onderscheiden wat betreft de verdediging van LHBTI-rechten of van diversiteit in bredere zin.

Het Oostzijderpark wordt daarmee de regenboogwijk van Zaanstad, dat opeens weer volop in de landelijke belangstelling staat sinds De Telegraaf ontdekte dat de commotie rond de naamgeving van de Hobo/Piccolo nog niet bedaard is. De POV is naar de rechter gestapt met een WOB-verzoek voor alle stukken over die kwestie, die Zaanstad eerder al landelijk in de spot light zette als een homofobe gemeente.

Bij het behandeling van de door GroenLinks ingediende motie is eind vorig jaar aangegeven dat de invulling breder kan worden getrokken dat alleen de gelijke behandeling van mensen met verschillende seksuele voorkeuren en gedaantes. De straatnaamgevers zijn nu bezig met het verzamelen van namen, maar heeft voor wat betreft het thema van de voorvechters van gelijke rechten nog geen definitieve keuze gemaakt.

Reacties