Herijking gelden voor opvang en WMO enorme meevaller

Foto: Pixabay

Het Rijk heeft een nieuwe verdeelsleutel opgesteld voor de toekenning van geld voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, waarbij Zaanstad er bepaald goed vanaf komt. Negentien gemeenten dreigen daar vanaf 2021 minder geld voor te krijgen, maar Zaanstad gaat er volgens de voorlopige cijfers fors op vooruit.

Sander Lindenburg publiceerde op Scribd een voorlopige verdeling van het budget over de centrumgemeenten, waar ook Zaanstad deel van uitmaakt. Daaruit blijkt dat onze gemeente er na Purmerend het best bij boert van allemaal. De minister van Binnenlandse Zaken meldde in een brief aan de Tweede Kamer dat met de herijking wordt gestreefd naar een globale verdeling die aansluit bij de verschillen in kosten van gemeenten en bij de verschillen in inkomsten die gemeenten zelf weten te genereren.

Onderzocht wordt nog of de huidige centrumfunctie voor de verdeling van de middelen uit de algemene uitkering nog voldoet. Daarbij wordt onder meer meegenomen of een groot aantal kernen binnen een gemeente leidt tot hogere kosten. Daarnaast vindt een inventarisatie plaats van mogelijke knelpunten bij de decentralisatie van de uitkeringen uit het gemeentefonds en de bekostiging van de gezamenlijk opgaven van het Rijk en gemeenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen