Steunfractielid D66 vrijgepleit van schending integriteit

Foto: Pixabay

Rob Karst heeft zijn positie als steunfractielid van D66 niet misbruikt om beslissingen over kinderboerderij De Bonte Belevenis te beinvloeden, maar is door zijn relatie met eigenaresse Marieke Demmers wel kwetsbaar voor beschuldigingen van belangenverstrengeling. D66 en hijzelf zouden dat beter kunnen ‘managen’ door de afspraken die daarover zijn gemaakt openbaar te maken, adviseert het Bureau Integriteit Amsterdam (BIA).

De relatie tussen De Bonte Belevenis en de gemeente is een bijzondere, omdat de kinderboerderij al jaren functioneert in een gedoogconstructie die nergens anders wordt toegepast. Kan er in zo’n situatie een directe link gelegd worden met een gemeenteraadslid, dan liggen wantrouwen en insinuaties op de loer. Burgemeester Jan Hamming schakelde het BIA in om duidelijkheid in de kwestie te scheppen nadat er in pers berichten over de grote betrokkenheid van Kars bij De Bonte Belevenis waren verschenen, maar betreurt de hele gang van zaken wel.

Voorzichtig met vermoedens

Hamming benadrukt in een schrijven aan de raad naar aanleiding van de uitkomst van het BIA-onderzoek dat ‘de aangewezen weg’ is dat raadsleden bij een vermoeden van integriteitsschendingen daar eerst elkaar persoonlijk op aanspreken en daarna, indien nodig, hemzelf. ‘Integriteit heeft wat mij betreft de hoogste prioriteit, maar het is wel van belang dat we zorgvuldig omgaan met vermoedens van schendingen. Dit ter bescherming van zowel de melder als de beklaagde. Ik betreur het zeer dat deze weg in deze zaak niet is gevolgd,’ aldus de burgemeester.

Geheim rapport

Het BIA concludeerde dat er geen feiten of omstandigheden zijn die het vermoeden onderbouwen dat Karst zijn invloed heeft aangewend om de zaak van De Bonte Belevenis te bepleiten. Binnen de fractie van D66 zijn interne afspraken gemaakt over de scheiding van zijn politieke werk en dat voor de kinderboerderij. Daar heeft het BIA een aantal opmerkingen over gemaakt in een rapport dat in verband met de privacy alleen door de raadsleden in te zien is. Duidelijk is wel dat het bureau ook de andere fracties aanraadt hun voordeel met deze punten te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen