PvdA: straatintimidatie vrouwen aanpakken via de APV

Foto: Pixabay

De PvdA wil grensoverschrijdend seksueel getint gedrag strafbaar stellen in de Algemene Plaatselijke Verordening en heeft daar ook al een concept artikel voor opgesteld: ‘Het is verboden op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw in groepsverband dan wel afzonderlijk, anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen.’

De fractie wil graag met de rest van de raad van gedachten wisselen over seksuele grensoverschrijding, intimidatie en seksueel geweld. Dat is een wereldwijd probleem en Zaanstad is geen enclave die ervan gevrijwaard blijft. Het blijft hierbij niet bij vervelende of kwetsende opmerkingen, maar gaat ook over ‘intimiderende handelingen die het leven van de slachtoffers op een negatieve manier beïnvloeden,’ aldus de PvdA in een agenda-initiatief. Daarbij moet dan ook gedacht worden aan de gedwongen blootstelling aan seksuele handelingen, geslachtsdelen of pornografisch materiaal.

Meer dan de helft van alle vrouwen tussen vijftien en 70 jaar heeft, al dan niet structureel, te maken met niet-fysieke seksuele intimidatie en het percentage jonge vrouwen dat met dit soort gedrag te maken krijgt ligt nog fors hoger: twee op de drie (67 procent). De strafbaarstelling in de APV moet maken dat daders, hetzij individueel hetzij in een groep, daar minder gemakkelijk mee wegkomen.

Wetboek van Strafrecht

Het voorgetelde artikel is volgens de fractie een aanvulling op hetgeen al strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht, bijvoorbeeld in artikel 266. Het strafrecht richt zich met name op de bescherming van iemands eer en goede naam en de persoonlijke integriteit. De APV-bepaling heeft vooral het tegengaan van de effecten van intimiderend straatgedrag op de openbare orde voor ogen. Uitschelden of uitjouwen, intimiderende of aanstootgevende gebaren, geluiden en gedragingen zijn niet alleen zeer hinderlijk voor de slachtoffers, maar geven ook omstanders een onveilig gevoel.

Met deze bepaling wordt het tegelijkertijd mogelijk om op te treden tegen het uitjouwen of lastigvallen van opsporingsambtenaren,’ aldus het agenda-initiatief. Bij overtreding van het Wetboek van Strafrecht kan uitsluitend het directe slachtoffer aangifte doen. Om uiteenlopende redenen doen die dat echter lang niet altijd. ‘De bepalingen in het Wetboek van Strafrecht bieden dus geen sluitend systeem om de negatieve effecten van deze gedragingen tegen te gaan. Door een bepaling in de APV op te nemen is het mogelijk om op te treden tegen dit soort ongewenst gedrag, ook al heeft het slachtoffer daarvan geen aangifte gedaan.’

Rotterdamse app

Inwoners van Rotterdam kunnen sinds kort via een app bij de gemeentelijke handhavers melding maken van seksuele intimidatie in zaken waarbij niet direct contact met de politie noodzakelijk is. Voor ernstige gevallen, zoals aanranding, bevat de app ook een 112-knop. Slachtoffers kunnen hun meding simpel en anoniem doorgeven: alleen de locatie aangeven en desgewenst een opmerking erbij plaatsen is voldoende, aldus de PvdA. Die ziet daar voor Zaanstad ook wel wat in.

Orange the World

De fractie bepleit ook opnieuw de aansluiting van Zaanstad bij de internationale campagne voor vrouwenrechten en tegen geweld tegen vrouwen en meisjes Project Safe Streets van UN Women. Afgelopen november ging 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence van start met Orange the World. De oranjegekleurde campagne staat voor hoop en een leven vrij van geweld. De PvdA stelt voor dit jaar aan te sluiten bij deze campagne en op op 26 november het stadhuis en eventueel andere prominente gebouwen oranje te verlichten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen