Het bestemmingsplan Zaanoever Westzijde 270-276 is klaar voor behandeling in de raad. Daarmee komen de plannen voor 124 gasloze woningen op het voormalige gasfabriekterrein in een nieuwe fase. Op het ontwerpbestemmingsplan is slechts een zienswijze binnengekomen, die ertoe heeft geleid dat er een kleine aanpassing is gekomen om te voorkomen dat de Gasunie straks wordt beperkt met het gasontvangstation.
Het ontwerp- en adviesbureau voor stedenbouw, landschap en buitenruimte IMOSS heeft de plannen uitgewerkt. De eigenaar van de grond is Verwelius Zaanoever BV. De visie van IMOSS gaat uit van een trapsgewijze opbouw van de bebouwing van zuid naar noord. Aan de zuidzijde sluit de bebouwing aan op de bestaande bouw langs de Westzijde, om vervolgens richting de Prins Bernhardbrug een industriële maat aan te nemen die aansluit bij het verleden.
Van hoog naar lager naar laag
Vanaf die kant hoort het eerste bouwblok vooral bij de Vincent van Goghweg en markeert het gebouw de oversteek over de Zaan. Het tweede vormt een nieuwe wand en voorzijde langs de Westzijde. Ook komt daar een vrijstaande woning om een logische schaalsprong richting de bestaande bebouwing te maken, de vroegere directeursvilla die de grens van het al jaren braakliggende terrein markeert.
Het gasontvangststation van de Gasunie wordt aangegrepen om een opening richting de Zaan te maken. Deze openbare ruimte moet een hoogwaardige verblijfsplek worden met zicht op het Zaanse huisje geschilderd door Claude Monet. Die ruimte gaat over in een openbare kade langs het eerste bouwblok die aansluit op de route onder de Prins Bernhardbrug door. Parkeren wordt opgelost op eigen terrein, binnen de bouwblokken.
Volwassen bomen aan de Zaan
Vanaf het water krijgen de kades en oevers een gevarieerd beeld, met volwassen bomen aan het water, grote openbare/privé ruimtes en ‘grote industriële complexen en een differentiatie van kleinere objecten en gebouwen’. Openbare kades worden afgewisseld door diepe tuinen. Voor de bewoners van het tweede bouwblok komen er steigers langs het water. Bovenop het eerste, hoogste bouwblok komen vakwerkhuisjes te staan.