POV verbaasd over stilte gemeente richting erfpachters

De erfpachtkwestie speelt onder meer in Westerwatering.
De erfpachtkwestie speelt onder meer in Westerwatering.
Foto: Google Maps

Ongeveer 9000 huizen staan in Zaanstad op erfpachtgrond, onder meer in Westerwatering. Wil de eigenaar daar vanaf dan kan de ‘huur’ van de grond, ofwel de canon worden afgekocht. Maar daar is al jaren gesteggel over en een nieuwe rechtszaak is in aantocht. De POV vraagt zich af waarom dat (nu al) nodig is.

Bij erfpacht is de huiseigenaar alleen eigenaar van het pand en is de grond van de gemeente of van Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ). In 2007 zijn de regels voor de berekening van de grondwaarde en dus de afkoopsom aangepast en dat leidde tot de oprichting van de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad, die daar geen genoegen mee neemt. De BEZ kreeg van de rechter eind vorig jaar deels gelijk waar het haar verzet tegen de nieuwe rekenmethode betreft, maar de gemeente gaat in hoger beroep tegen dat vonnis.

Waarom niet om tafel?

De Partij voor Ouderen en Veiligheid wil nu van het college weten of het klopt dat de gemeente verzoeken van de BEZ om naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak nog eens met elkaar om tafel te gaan negeerde en evenmin met een inhoudelijke reactie kwam, ondanks een toezegging dat wel te zullen doen. Mocht dit het geval zijn, dan wil de partij weten waarom deze gedragslijn is gekozen. De fractie vindt dat er tenminste een poging had moeten worden ondernomen om zonder verdere procedures nader tot elkaar te komen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen