Verzoeken om gesprek over erfpacht na uitspraak rechter genegeerd

Foto: Pixabay

De Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad betreurt het dat Zaanstad hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag over de omstreden Zaanse afkoopregeling zonder daaraan voorafgaand in overleg te willen treden met de BEZ. Verzoeken van de zijde van de erfpachters om de nieuwe situatie te bespreken vonden geen gehoor.

In het vonnis van 28 november oordeelde de rechtbank dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld door bij de invoering van gewijzigd beleid in 2007 onvoldoende rekening te houden met de belangen van de erfpachters. De gemeente bestrijdt dit en heeft daarom hoger beroep aangetekend. Het vonnis is volgens de gemeentelijke juristen bovendien dermate onduidelijk dat zij vrezen opnieuw in ellenlange procedures verstrikt te raken. De gemeente wil meer helderheid over de te volgen lijn.

Bal bij gemeente

Ook de belangenvereniging was het op een aantal punten niet eens met de uitspraak, maar wilde om tafel om te kijken of er onderling uit te komen was. Toen de gemeente daarop niet reageerde heeft ook de BEZ bij het in zicht komen van de appeltermijn een voorlopig hoger beroep aangetekend. Zij had er echter de voorkeur aan gegeven om ‘in ieder geval een poging te wagen om tot een voor alle partijen aanvaardbare regeling te komen,’ zo staat in een verklaring op de website. ‘De BEZ zal de gemeente wel laten weten ook gedurende het hoger beroep bereid te zijn om over een aanvaardbare regeling te praten. De bal ligt daarom op dit moment geheel bij de gemeente.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen