DZ ziet toename brandstichtingen en inbraken in Poelenburg

Foto: Max Pixel

Democratisch Zaanstad heeft weten te achterhalen dat er in de jaren 2016-2018 in elk geval 67 inbraken zijn gepleegd in Poelenburg en dat er minstens 44 keer sprake was van een poging daartoe, maar wil nu van het college horen of die cijfers kloppen. Naar aanleiding van recente autobranden wil de fractie bovendien weten hoe vaak de brandweer in die periode heeft moeten uitrukken naar de Zaandamse wijk voor bluswerk.

DZ is bovendien benieuwd of (pogingen tot) brandstichtingen te herleiden zijn tot een motief als vergelding of willekeurig aangestoken lijken te zijn. De partij heeft signalen van wijkbewoners gekregen over een toename van dit soort incidenten en wil weten wat de politieonderzoeken tot nu toe aan het licht hebben gebracht en tot welke maatregelen die hebben geleid.

Veiligheidsrisicogebied

DZ vraagt zich bovendien af wat er nog gedaan kan worden naast de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied om van Poelenburg een veiliger wijk te maken. In dat kader wordt ook nog gevraagd naar het aantal vernielingen dat in de jaren 2016-2018 geregistreerd is.

Cijfers 2014

Op de website Zaanstad in cijfers dateren de laatste cijfers uit 2014. Daar is te zien dat het aantal woninginbraken in de hele gemeente dat jaar uitkwam op 466. Daarnaast waren er 182 inbraken in bedrijven en 53 branden. Wat vandalisme betreft waren in de meeste gevallen auto’s het doelwit: 555 keer. Er werden zeventien maal vernielingen aan openbare gebouwen geturfd en 516 in de categorie ‘overige’.

 

 

 

Reacties