Half jaar preventief fouilleren mogelijk in stadscentrum en Poelenburg

Foto: torange.biz

Na herhaaldelijke schietincidenten en ernstige verstoringen van de openbare orde wordt preventief fouilleren ingevoerd in het centrum van Zaandam (inclusief de Russische Buurt) en Poelenburg. Deze ‘veiligheidsrisicogebieden’ blijven in eerste instantie een half jaar bestaan.

Het is een ingrijpende maatregel, waar ik niet blij mee ben’, zegt burgemeester Jan Hamming in een schriftelijke verklaring. ‘Maar er hebben zich de afgelopen periode te veel incidenten met wapens voorgedaan. Dat kunnen en mogen we niet accepteren. Wapens horen niet in onze stad. Daarom is dit noodzakelijk.’ De meeste aandacht ging uit naar het wapengekletter in de nacht van 12 op 13 oktober, toen er na een conflict in een horecagelegenheid met meerdere vuurwapens werd geschoten op de Burcht en de schietpartij zich later voortzette bij en zelfs in het Zaans Medisch Centrum.

Ruim 50 incidenten

Uit een nadere beschouwing van de wapenproblematiek in Zaanstad blijkt dat met name in het centrum van Zaandam en Poelenburg zich de afgelopen twaalf maanden een flink aantal incidenten met (vuur)wapens heeft voorgedaan. In Poelenburg was negen keer sprake van verboden wapenbezit, dertien bedreigingen met wapens en één poging moord/doodslag. In het centrum van Zaandam ging het vijftien keer om verboden wapenbezit, tien keer om bedreigingen met wapens en vier keer om levensbedreigende delicten.

Hamming wil er een eind aan maken. ‘Onze kinderen moeten veilig kunnen spelen in hun straat, in hun wijk. Onze jongeren moeten veilig kunnen uitgaan zonder bang te hoeven zijn voor wapengeweld. Zaanstad is altijd een relatief veilige stad geweest en dat moet zo blijven. Vandaar dit besluit.’

Vandaag ingegaan

De aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied maak het voor de politie mogelijk om onaangekondigd preventief te fouilleren. Het gebeurt niet constant en overal. De politie plant daarvoor acties in, in afstemming met de burgemeester en Openbaar Ministerie. Het besluit is vandaag ingegaan en is van kracht tot en met 20 juni 2019. Daarna worden de resultaten geëvalueerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen