Preventief fouilleren ‘bittere noodzaak’, vinden VVD en DZ

Foto: Politie Noord-Holland, district Zaanstreek-Waterland.

De VVD en Democratisch Zaanstad steken de politie een hart onder de riem en schrijven in schriftelijke vragen aan het college dat preventief fouilleren in Zaanstad ‘bittere noodzaak’ is, met ‘het ene schietincident na het andere’.

In Poelenburg, waar overigens nog geen acties geweest zijn, is volgens de twee partijen het afgelopen jaar dertien keer met wapens gedreigd naast een uitgevoerde moordaanslag. ‘Hoeveel gekker moet het nog worden?’ De VVD en DZ keren zich tegen het standpunt van GroenLinks, de SP en Denk dat preventief fouilleren etnisch profileren in de hand kan werken. DZ reageerde daarop met de stelling dat misdaad geen kleur kent.

Doel niet uit het oog verliezen

‘Wat hierbij vergeten wordt is waar preventief fouilleren eigenlijk om gaat: het waarborgen van een veilige en leuke stad om in te leven,’ schrijven Marianne de Boer (VVD) en Juliëtte Rot (DZ) nu. Waar ze aan toevoegen absoluut geen voorstander van etnisch profileren – het controleren van burgers  op grond van uiterlijke kenmerken – te zijn.

Nadere uitleg werkwijze

Beiden vinden het wel belangrijk om scherp in beeld te krijgen welke werkwijzen de politie hanteert, om daarover als gemeenteraad een standpunt te kunnen innemen en de politie duidelijker aan te sturen. Agenten moeten hun werk kunnen doen zonder voor de voeten te worden gelopen met welles-nietes discussies over zaken als etnisch profileren, aldus de twee. En bedanken de politie nadrukkelijk ‘voor het harde en goede werk’ dat zij verzet.

Om zoveel mogelijk te praten op basis van feiten in plaats van aannames hebben DZ – dat al eerder om meer uitleg verzocht – en de VVD nog wel een aantal concrete vragen, zoals:

  • Welke werkwijze hanteert de politie als het gaat om preventief fouilleren en wat vindt het college daarvan?
  • Werkt de politie met steekproeven en zo ja, waar zijn deze dan op gebaseerd?
  • Wat vindt het college van het beleid van de politie als het gaat om preventief fouilleren met het oog op etnisch profileren?
  • Welke acties met betrekking tot preventief fouilleren zijn inmiddels uitgevoerd?
  • Wat vindt het college van de resultaten tot dusver?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen