Roestende buizen bij winning aardwarmte leggen projecten stil

Foto: Vimeo / Studio de Ronners

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft drie projecten voor de winning van aardwarmte stilgelegd en komt met aanvullende eisen voor boorbedrijven, meldt Trouw vandaag. Er dreigen milieurisico’s door roestende buizen. Ook in een klein stukje Zaanstad zijn plannen om de mogelijkheden van aardwarmte te onderzoeken.

Dat in Zaanstad mogelijk geboord gaat worden houdt verband met het geplande warmtenetwerk IJmond. Maar volgens het dagblad dreigen bij alle 23 Nederlandse aardwarmteprojecten ondergrondse lekkages. De metalen buizen waardoor heet water vanaf een kilometer of meer wordt opgepompt gaan kapot door het zout in de bodem. Daardoor kunnen vuile, licht-radioactieve bodemstoffen vrijkomen die de ondiepe bodem verontreinigen. Boorbedrijven proberen de lekkage met ‘anti-lek’-chemicaliën te stoppen, maar dat is geen duurzame oplossing.

Aardbevingen

Naast vervuiling van de bodem speelt op sommige plaatsen een risico op aardbevingen. Zo kan een actieve breuklijn in de Limburgse bodem zorgen voor een beving en werd met het oog op die dreiging een groot project in Groningen afgekeurd. Ondanks deze problemen wordt aardwarmte nog steeds gezien als een veelbelovende techniek nadat de kinderziektes zijn opgelost.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen