HVC zoekt boorlocaties voor regionaal aardwarmteonderzoek

Foto: Vimeo / Studio de Ronners

HVC gaat in een piepklein stukje van Zaanstad onderzoek doen naar de aanwezigheid van aardwarmte in verband met de ontwikkeling van het warmtenet IJmond.

De onderzoeken die in het kader van de opsporingsvergunning plaatsvinden zijn wel relevant voor het inzicht in de potentie van geothermie in Zaanstad, maar betekenen niet dat er op dit moment zicht is op een concrete aardwarmteontwikkeling in die gemeente, schrijft het Alkmaarse bedrijf aan het gemeentebestuur. HVC kreeg de vergunning voor het onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Zware veiligheidseisen

Aan het boren naar en de winning van warmte zijn zware veiligheidseisen en procedures verbonden, aldus HVC. Een opsporingsvergunning alleen is niet voldoende om een proefboring te mogen uitvoeren: daar is ook een omgevingsvergunning met eventueel een milieueffectrapportage voor nodig. Op zijn vroegst wordt er geboord in de tweede helft van 2021.

Alle al middels onderzoeken naar mogelijke olie- en gaswinning opgedane kennis over de (diepe) ondergrond wordt ook gebruikt in een groot geologisch onderzoek om de potentie voor aardwarmte in de regio Velsen nader te bepalen. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar boorlocaties die optimaal gelegen zijn ten opzichte van het beoogde warmtenet en de ondergrondse potentie. Zodra geschikte boorlocaties zijn geïdentificeerd worden daar specifieke Seismische Risico Analyses uitgevoerd om vast te stellen of aardwarmte op een veilige en verantwoorde wijze uit de ondergrond kan worden gehaald.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen