Onderzoek naar eigendom kleibos op verzoek ontwikkelaar

Foto: Google Maps

Er wordt momenteel op verzoek van projectontwikkelaar Hembrug Zaandam BV op ambtelijk niveau onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van een overdracht van het kleibos aan de nieuwe eigenaar van het terrein, zodat die het als één gebied kan ontwikkelen en vervolgens beheren. Voor een dergelijke constructie, mocht die ooit aan de orde komen, is zowel toestemming van de huidige eigenaar – het Rijksvastgoedbedrijf – als die van de gemeente nodig.

Dat antwoordt het college op vragen van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en van de POV over de toekomst van het monumentale bos. Van een overdracht aan de ontwikkelaar is op dit moment geen sprake. Het unieke bosperceel  gaat volgens een overeenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf in een later stadium ‘om niet’ naar de gemeente, die het een recreatieve functie wil geven. De resultaten van het onderzoek naar een eventuele verandering in die plannen worden in het eerste kwartaal van dit jaar bekend.

Beschermd Rijksmonument

Zaanstad blijft echter hoe dan ook betrokken bij de verdere ontwikkelingen rond het kleibos, omdat dat een Rijksmonument is en de gemeente daarvoor het bevoegd gezag is bij vergunningverleningen. ‘Iedere wijziging van het als Rijksmonument beschermde kleibos valt onder de vergunningplicht,’ aldus het college. ‘Bij iedere voorgestelde wijziging zal beoordeeld worden of de monumentale waarden aangetast worden. Er kunnen daarnaast ook privaatrechtelijk voorwaarden worden gesteld aan de overdracht van het bos.’

Van grote waarde

In het omgevingsplan voor het Hembrugterrein wordt het kleibos expliciet uitgesloten van nieuwe bebouwing of een verandering in het gebruik. Zo is parkeren in het bos niet toegestaan. Het college acht het bos ‘van grote waarde’ voor de gemeente en daarom was het ook niet bij de verkoop van het Hembrugterrein inbegrepen, scheven B & W al eerder in antwoord op de vragen van de POV.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen