Gezamenlijk offensief Rosa en PvdD voor uitbreiding statiegeld

Foto: Rwitter / Partij voor de Dieren Zaanstad

Niet langer dweilen met de kraan open maar de kraan dichtdraaien: dat is de kern van het agenda-initiatief van Rosa en de Partij voor de Dieren dat Zaanstad schoner moet maken. En dat dichtdraaien kan maar op één manier: statiegeld op kleine petflesjes en blikjes invoeren.

Goedwillende afvalrapers en initiatieven van bedrijven die er alles aan doen om uitbreiding van de statiegeldregeling te voorkomen zetten volgens de partijen geen zoden aan de dijk. De raadsleden Mariska Schuttevaêr (Rosa) en Judit Raa (PvdD) leggen hun collega’s en de wethouder nu een aantal vragen voor, naar aanleiding van de deelname van de gemeente aan de mede door het bedrijfsleven opgezette proef tegen zwerfafval. Beide partijen keerden zich daar al eerder tegen.

Statiegeld Alliantie

Zaanstad werd vorig jaar deelnemer aan de Statiegeldalliantie, die streeft naar de invoering van statiegeld voor kleine drankverpakkingen en alle petflessen. Daarna kwam toch nog die proef. Het kabinet wil nog wel naar de flesjes kijken, maar lijkt blikjes te willen uitsluiten van de uitbreiding hoewel die een groot aandeel in de vervuiling hebben.

App promoten

De fracties willen van de wethouder weten waarom die de jarenlange ervaring en waarschuwing van organisaties en experts op het gebied van zwerfvuil dat schoonmaken slechts tijdelijk helpt naast zich neer lijkt te leggen ten faveure van de verpakkingsindustrie. Raa en Schuttevaêr pleiten ervoor om in de gemeente de app Litterati te promoten, waarmee gemakkelijk kan worden bijgehouden wat rapers waar gevonden hebben.

Die promotie zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren via scholen, buurtcentra en wijkmanagers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen