Gemeente sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Foto: Pixabay

Zaanstad sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie: een lobbygroep voor statiegeld op blikjes en alle formaten plastic flessen om zwerfafval tegen te gaan.

Al meer dan 200 Nederlandse en Vlaamse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven doen mee. Uit onderzoek blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic effectief is en dat kan een hoop rommel op straat schelen: 40 procent van het zwerfvuil bestaat namelijk uit deze materialen.

Zwerfafval dat niet wordt opgeruimd, belandt in het milieu. De plastic soep die in zeeën ontstaat door de grote hoeveelheden afval, brengt op grote schaal schade toe aan zeedieren en het milieu. Ook op het land veroorzaakt het afval soms ernstig dierenleed doordat stukjes blik of plastic in hun voedsel terecht komt.

Het Rijk wordt gevraagd bedrijven te verplichten om statiegeld te vragen voor petflessen en blikjes. ‘Als dat gaat gebeuren is het een mooie bijkomstigheid dat dit automatisch leidt tot minder hoge opruimkosten. De kosten voor het opruimen van zwerfafval zijn jaarlijks alleen al voor Zaanstad 2,3 miljoen euro,’ aldus verantwoordelijk wethouder Leny Vissers-Koopman.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen