Tijdelijke woonruimte tussen de industrie: een Zaanse trend?

Foto: Google Street View

In de gemeenteraad van Zaanstad zijn veel voorstanders te vinden van tijdelijke woningen, hoewel wethouder Songül Mutluer liever inzet op permante bouw. Het schreeuwende tekort aan woonruimte vraagt echter om creatieve oplossingen, daar bestaat wel een consensus over.

Een nieuwe denkrichting die opgeld lijkt te doen is tijdelijke woningen op industrieterreinen: Zaanstad wil een hotel voor 244 arbeidsmigranten neerzetten in de Achtersluispolder en in Wormerland is een vergunning aangevraagd voor  ‘tijdelijke huisvestigsunits’ op de groenstrook van de Bruynvisweg in Wormer. Dat is de onbebouwde strook achter de historische pakhuizenrij naast de Zaanbrug. Niet duidelijk is om hoeveel ‘units’ het hier gaat, maar zouden ze er komen dan wordt bij tijdelijke bouw meestal uitgegaan van een periode van vijftien jaar. De stukken zijn op afspraak in te zien op het gemeentehuis in Wormer.

Hoe de gemeente over het plan denkt is nog niet in te schatten, maar het laat wel zien dat ‘creatieve oplossingen’ van tijdelijke aard terrein winnen. Ze zijn bovendien gemakkelijker in te passen in bestemmingsplannen die wonen eigenlijk niet toestaan of kunnen dienen als vooruitgeschoven posten om een gebied langzaamaan te laten ‘verkleuren’, wat Zaanstad van plan is in de Achtersluispolder. Op industrieterrein Noorderveld in Wormerveer is overigens ook sprake van plannen voor een hotel, dat volgens ingewijden bedoeld is als long stay voor arbeidsmigranten.

Monumentale achterzijde

Aan de toegangsweg die de Bruynvisweg is is de industrie een stuk minder prominent aanwezig dan op de hotellocatie in Zaanstad, maar daar duikt weer een andere vraag op: die van bouwwerken die het zicht op de achterzijde van de pakhuizen ontnemen. Niet zo fraai als de voorkant waar vooral Wormerveer van geniet, maar zeker de moeite waard om letterlijk in het oog te houden. Hoewel net ‘over de brug’ gaan we deze ontwikkeling in Wormerland in de gaten houden. Want voor je het weet hebben we een Zaanse trend gesignaleerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen