‘Burgemeester geen sheriff, maar schakel in keten politie en justitie’

Foto: Hedwig Heeren

Als een burgemeester een woning of bedrijf sluit vanwege criminele activiteiten, moet veel meer duidelijk worden gemaakt dat hij dit niet op eigen houtje doet, maar altijd in overleg met politie en justitie. Dat zegt Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van stedennetwerk G40.

Doordat burgemeesters als de bewakers van de openbare orde een steeds grotere rol hebben gekregen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, worden ze ook vaker het mikpunt van bedreiging en intimidatie. Crone vindt dat daar paal en perk aan moet worden gesteld. Wat hem betreft moet sterker worden benadrukt dat een burgemeester geen sheriff is die zelf criminelen opspoort, maar nauw samenwerkt met politie en justitie en bij een sluiting alleen maar ‘het gezicht’ is.

Jan Hamming

Burgemeester Jan Hamming, die dat gezicht nadrukkelijk laat zien in de strijd tegen georganiseerde misdaad en ondermijning, lijkt het niet geheel met zijn collega eens te zijn. ‘Het feit dat je bedreigd wordt is een teken dat je goed bezig bent,’ zei hij onlangs tegen NH Nieuws. ‘Als ze de moeite nemen je te bedreigen heb je ze goed te pakken.’ Hamming is in Zaanstad niet bedreigd, voegde hij daaraan toe, maar wel in zijn eerdere standplaats Heusden.

Wijdverbreid probleem

Van de 120 burgemeesters die een enquête van EenVandaag en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters invulden, antwoordden er 80 dat dit in hun gemeente speelt. Ruim de helft van de ondervraagde burgemeesters had de afgelopen drie jaar zelf te maken met intimidaties.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen