Werelderfgoed Stelling van Amsterdam uitgebreid met Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het noordelijke deel van het uitgebreide werelderfgoed.
Het noordelijke deel van het uitgebreide werelderfgoed.
Foto: Rijksoverheid

Het kabinet gaat de verdedigingslinie de Nieuwe Hollandse Waterlinie nomineren voor de Werelderfgoedlijst van Unesco, als uitbreiding van de al beschermde Stelling van Amsterdam. De verdedigingslinie uit de negentiende en twintigste eeuw ligt in het waterrijke gebied van Muiden via Utrecht naar de Biesbosch.

De aanvraag wordt komende maand ingediend, waarmee de 85 kilometer lange linie met 45 forten, zes vestingen en twee kastelen die nu een groene en recreatieve gordel vormt in een omgeving met een grote stedelijke dynamiek meer kans heeft om in stand te worden gehouden. Sinds de jaren 90 werkt Nederland al aan het herstellen en ontsluiten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat de status van werelderfgoed overheden dwingt om er zorgvuldig(er) mee om te springen, is onder meer duidelijk geworden door het conflict tussen Unesco en de provincie over de aanleg van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9.

In mei 2020 zal Nederland van Unesco een advies ontvangen over de nominatie. Ondertussen doen het Rijk en de betrokken provincies onderzoek naar de effecten van een aanwijzing. Het voorstel is dat de Stelling van Amsterdam, die al sinds 1996 de Unesco-status heeft, en de Nieuwe Hollandse Waterlinie straks samen het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen