SP, GL en D66 willen burgemeester aan de tand voelen over veiligheid bruggen

Voetgangers die vanuit het westen op trap naar de brug opkomen, kunnen de lichten bijna niet zien.
Voetgangers die vanuit het westen op trap naar de brug opkomen, kunnen de lichten bijna niet zien.
Foto: Google Street View

SP, GroenLinks en D66 willen het vanavond in de raad opnieuw hebben over de Zaanse bruggen, naar aanleiding van een brief van het college over de voortgang van de controles die werden uitgevoerd naar aanleiding van het fatale ongeval op de Den Uylbrug in 2015. Die zijn immers nog steeds niet afgerond.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde in 2016 na een onderzoek om alle mogelijk gevaarlijke situaties van de brugbediening in kaart te brengen en waar nodig maatregelen te treffen. Maar enkele bruggen, waaronder de Prins Bernhardbrug die onlangs het toneel was van opnieuw een ernstig ongeval, komen pas volgend jaar aan de beurt voor een veiligheidsscan. Dat is volgens de fracties niet in lijn met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad.

Voetgangerslicht

Ze zijn ook verbolgen dat de onlangs tijdens een vergadering van de raad aan het licht gekomen ondeugdelijke plaatsing van het voetgangerslicht voor de Bernhardbrug pas in januari verholpen wordt en dat niet onmiddellijk actie is ondernomen zodra deze potentieel gevaarlijke situatie bekend werd.

Vanuit het oosten hebben voetgangers die de trap oplopen een beter zicht op de waarschuwingslichten, omdat ze een stuk verder naar achteren zijn geplaatst.

Attentieknoppen

Het verbaast de partijen dat het college al in juni 2016 aan de toenmalige minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen schreef dat werd nagedacht ‘over een manier waarop omstanders bij noodsituaties rechtstreeks contact kunnen leggen met het Havenkantoor’, terwijl er ruim twee jaar later nog steeds een onderzoek gaande is naar de noodzaak van zogenoemde attentieknoppen op alle bruggen, die precies die mogelijkheid bieden.

Vragen

Roland van Braam (SP), Romkje Mathkor (GL) en Jan de Vries (D66) willen vanavond van burgemeester Jan Hamming horen waarom er niet direct noodmaatregelen zijn getroffen na het ongeval op de Bernhardbrug, zodat het voetgangerslicht voor iedereen goed zichtbaar werd en waarom al ruim twee jaar wordt nagedacht over attentieknoppen. Daarnaast verdient ook de late scan van de Bernhardbrug de nodige uitleg, aldus de drie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen