Geen tijdelijke openstelling De Binding: veiligheid gaat voor doorstroming

Foto: Google Street View

De motie van de POV voor een tijdelijke algehele openstelling van busbrug De Binding gedurende de werkzaamdeden rond het station is gisteravond door een ruime raadsmeerderheid verworpen: te onveilig.

De evaluatie van de vorige tijdelijke 24/7-opening wegens werkzaamheden aan de Houtveldweg toonde aan dat die maatregel uit het oogpunt van verkeersveiligheid eigenlijk onverantwoord was geweest. Er ligt inmiddels een raadsbesluit voor een algehele opening, maar daarvoor moeten eerst uitgebreide aanpassingen worden verricht om de inwoners van Westerkoog niet met grote overlast en problemen op te zadelen.

‘Noodsituatie’ in Westerwatering

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad verdedigden de stelling dat de huidige problemen om Westerwatering in de ochtend uit en in de namiddag weer binnen te komen zo’n ingreep wel degelijk zouden rechtvaardigen. POV-steunfractielid Perry van der Velden benadrukte geen oplossing voor De Binding voor te stellen, maar slechts een tijdelijke verlichten van de huidige verkeersinfarcten.

Jos Kerkhoven (DZ) vroeg aandacht voor een kwestie die volgens hem de situatie ook geen goed doet: de verkeerslichten die met grote regelmaat worden gebruikt door leerlingen van het Regio College en die alle resterende vaart uit het autoverkeer halen. Of daar nog naar gekeken zal worden bleef in de lucht hangen. Hij sprak van ‘een noodsituatie’.

Veiligheid eerst

Uiteindelijk prevaleerde in de raad de veiligheid. Wethouder Hans Krieger was er net als Rosa-raadslid Hans Kuyper bovendien beducht voor om de gesprekken met bewoners van Westerkoog over de aanstaande algehele opening van De Binding te frustreren door die nu al tijdelijk open te gooien. Volgens Krieger zorgde het voorstel voor de tijdelijke 24/7-opening in Westerkoog meteen weer voor onrust. ‘Wij gaan door met zorgvuldigheid en laten veiligheid prevaleren,’ zei hij. De planning is dat begin 2020 de busbrug permanent open gaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen