Stadsherstel neemt ‘geboortehuis’ aan de Westzijde over van Somass

Foto: Google Street View

Stadsherstel Amsterdam koopt deze maand het ‘geboortehuis’ aan de Westzijde 185 in Zaandam, dat sinds een jaar of twintig een verloskundigenpraktijk is. Die gaat in januari ook over in andere handen.

Het houten Zaanse woonhuis is sinds 1969 een Rijksmonument. Stadsherstel neemt het over van het Zaanse restauratiebedrijf Somass, dat het tussen 1987 en 1992 vakkundig restaureerde. Tijdens de restauratie ontdekten Gé Sombroek en Gerrit van Assema van Somass de ene na de andere bijzonderheid, van de originele wandbekleding tot tegeltjes met kinderspelen aan de plinten en bedsteden beneden én boven.

Zeldzaam: waterput binnenshuis

Ook vonden ze betegelde kaarsennissen, een oude haard en een zoetwaterput. Die put stond in verbinding met het dak, om het regenwater binnenshuis op te vangen. De meeste historische details werden in oude staat hersteld, alleen de kapitale dubbele smuiger kon niet meer worden gerestaureerd omdat de tegels verdwenen waren.

Rijke geschiedenis

De bewonersgeschiedenis van het huis gaat terug tot 1679, toen de voorname Waterlands Doopsgezinde familie Ayet eigenaar was. Deze familie bezat verschillende houtzaag- en oliemolens. Door de eeuwen heen werd het bewoond door een predikant, een houtzager, een koopman en een meesterschilder uit de schildersfamilie Dekker. Voor Somass het op een veilig verwierf werd het pand twee jaar als fietsopslagplaats gebruikt.

Somass doet het pand nu van de hand omdat de ouder wordende eigenaren de zorg aan een ervaren partij als Stadsherstel willen overdragen.

Reacties