Anders maaien Assendelver Zeedijk lijkt goed uit de pakken voor vlinders

De argusvlinder was een van de aangetroffen soorten.
De argusvlinder was een van de aangetroffen soorten.
Foto: Wikimedia

Een andere manier van maaien zorgt voor meer dagvlinders op de Assendelver Zeedijk. Daar begon Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier afgelopen zomer met sinusbeheer: een golvende manier van maaien die volgens de Vlinderstichting kan bijdragen aan de biodiversiteit. Dat blijkt nu te kloppen.

Omdat de Assendelver Zeedijk niet meer in gebruik is als waterkering kan er meer geëxperimenteerd worden met ecologisch beheer van de dijk die verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. Het sinusbeheer is toegepast op acht proefvakken van 50 strekkende meter: vier ‘ecovakken’ en evenzoveel controlevakken. In de eerste werd in de eerste maaironde in mei de helft van de vegetatie ongemoeid gelaten en in de tweede, in augustus aan de voet van de dijk, werd de andere helft overgeslagen.

Hierdoor ontstaat een gevarieerde plantengroei, anders dan bij het reguliere beheer, waarbij de dijk tijdens elke maaibeurt volledig wordt gemaaid. Zo wordt de biodiversiteit op een vrij simpele manier gestimuleerd, wat goed is voor onder andere vlinders, bijen en vogels’, aldus Hollands Noorderkwartier.

Veldbezoeken

De Vlinderstichting monitorde de effecten van het experiment tijdens drie veldbezoeken. In totaal werden daarbij 24 dagvlinders van negen verschillende soorten aangetroffen in de sinusvakken en vier wilde bijen van dezelfde soort aan (akkerhommels). Dat waren er meer dan buiten de proefvakken. ‘Het is aannemelijk dat dit komt door het sinusbeheer: er zijn gedurende een langere periode bloeiende planten beschikbaar, ook wanneer er gemaaid is.’ Ook het aantal bloeiende kruiden werd geturfd.

Praktijk weerbarstig

De wilde bijen werden zelfs uitsluitend in de proefvakken aangetroffen, maar gezien het lage aantal is ht nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken. HHNK zet het sinusbeheer de komende jaren voort. Dat is volgens de Vlinderstichting belangrijk omdat het meerdere jaten vergt om inzicht te krijgen in de werkelijke waarde van sinusbeheer en eveneens om inzicht te krijgen in de wijze waarop dit beheer kan worden uitgevoerd in een grote, technische organisatie: ‘De beheerspraktijk is immers weerbarstig’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen