De gemeente moet samen met de GGD Zaanstreek-Waterland het gebruik van crisiskaarten gaan bevorderen zodat een deel van de mensen met verward gedrag beter en sneller geholpen kan worden. Dat is het gevolg van een door de gemeenteraad aangenomen motie van GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren.
Een crisiskaart wordt door behandelaars afgegeven aan mensen die het risico lopen om in een psychische crisis terecht te komen. In een dergelijke situatie worden vaak vooraf afspraken gemaakt en vastgelegd in zo’n persoonlijke kaart. D ie wordt uit voorzorg altijd door de betrokkene bij zich gedragen, waardoor hulpverleners of andere betrokkenen in een daadwerkelijk e crisis, waarin mensen niet in staat zijn om duidelijke informatie te geven, kunnen lezen wat ze wel en niet moeten doen.
[embed][/embed]
Alle gegevens, wensen en afspraken
die
worden
gemaakt terwijl de betrokkene daar rationeel over kan nadenken worden
kort en bondig geformuleerd op de crisiskaart.
Deze voorzorgsmaatregel is extra van belang nu door
oplopende wachtlijsten en
het overheidsbeleid om de geestelijke gezondheidszorg steeds meer ‘in de wijk’ te laten plaatshebben
het aantal verwarde mensen op straat toeneemt.
De politie niet altijd toegerust op het verlenen van assistentie aan deze groep en de psycholance (een ambulance voor psychisch zieken) zoals die in Amsterdam in gebruik is vergt een grote investering. Het systematisch bevorderen van het gebruik van crisiskaarten is dan een goedkopere oplossing voor een adequatere aanpak van personen met verward gedrag.
De kaart geeft aanwijzingen voor de beste manier van handelen en informatie over medicijnen en medicijngebruik. Het ook voor de betrokkene zelf minder belastend als er in een crisissituatie een juiste benadering plaatsvindt zonder dat er te veel vragen gesteld hoeven te worden, aldus de indieners van de motie.