Jubileumeditie Browning M25 voor Hembrugcollectie Zaans Museum

Foto: Zaans Museum

Een bijzondere Browning M25 die in 2003 werd ontvreemd uit de directiekamer van de voormalige Zaandamse munitiefabriek Eurometaal is weer boven water. De Amsterdamse politie heeft het vuurwapen teruggevonden en aan het Zaans Museum geschonken.

De politie kwam het wapen eind vorig jaar door tips op het spoor. Het pronkstuk in een vitrinekast op het Hembrugterrein verdween in de chaos rond de sluiting van de fabriek, de opvolger van de Artillerie Inrichtingen. Waar het pistool werd teruggevonden is niet bekendgemaakt.

Jubileumeditie

De directie van de Artillerie Inrichtingen kreeg de speciale uitvoering van het wapen in 1929 cadeau bij het 250-jarig bestaan van de Belgische fabrikant Fabrique Nationale. Het pistool was vanaf 1925 het dienstwapen voor de Nederlandse landmacht, de Bereden Artillerie en het Korps Politietroepen. De wapens werden in Zaandam onderhouden.

Hembrugcollectie

Het bijzondere pistool is in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie gelegaliseerd en opgenomen in de Hembrugcollectie van het Zaans Museum. Het is nog niet te zien in de dependance op het Hembrugterrein. Het museum ziet het wapen, met op de slede een gekroonde gouden letter W – volgens het museum een subtiele verwijzing naar koningin Wilhelmina – als een onderdeel van de lange geschiedenis van de Artillerie Inrichtingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen