Ziekenhuizen: de een z’n dood is de ander z’n brood

Foto: Pixabay

De sluiting van het Slotervaartziekenhuis en drie ziekenhuizen in Flevoland kan wel eens gunstig uitpakken voor de financiële gezondheid van het Zaans Medisch Centrum. Dat moest dure externe krachten inhuren om vacatures vervuld te krijgen, maar de arbeidsmarkt is veranderd door de recente ontwikkelingen, schrijft het college na vragen van DZ en de POV.

Vooral door de krapte op de arbeidsmarkt leed het ZMC vorig jaar een verlies van anderhalf miljoen euro. Volgens wethouder van Financiën Hans Krieger is dat geen reden tot zorg. Het ziekenhuis legt elk kwartaal verantwoording af in een liquiditeitsprognose met een toelichting op en onderbouwing van de cijfers ten opzichte van de voorgaande periode. Dat er nu zelfs op koffie bezuinigd wordt om zwarte cijfers te schrijven geeft er volgens Krieger blijk van ‘dat het optimalisatieprogramma in uitvoering is’.

ZMC KernGezond

Dat laatste programma met de naam ZMC KernGezond moet een structurele rendementsverbetering tot gevolg hebben. Als er minder geld nodig is voor personele kosten en er een hogere omzet kan worden gehaald doordat niet langer zaken blijven liggen vanwege onvervulde vacatures, is dat goed voor de balans op de langere termijn.

Lening van vijf miljoen

Volgens de antwoorden van Krieger zijn de lijnen met het ZMC kort, is er regelmatig overleg met de Raad van Bestuur en wordt de gemeente als kredietverstrekker door het ZMC ‘proactief en tijdig geïnformeerd over relevante ontwikkelingen in de financiële situatie’. Zaanstad heeft het ziekenhuis vijf miljoen euro geleend om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. ‘Wij monitoren de ontwikkelingen op de voet,’ aldus de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen