POV en DZ bezorgd over financiële houdbaarheid Zaans Medisch Centrum

Foto: Pixabay

De POV en DZ maken zich zorgen over de financiële houdbaarheid van het Zaans Medisch Centrum naar aanleiding van de faillissementen van het Slotervaartziekenhuis en drie ziekenhuizen in Flevoland, afgelopen week. Want ook in Zaandam wordt verlies geleden.

In schriftelijke vragen aan het college stellen de fractievoorzitters Harrie van der Laan en Juliëtte Rot dat de Raad van Commissarissen momenteel kijkt naar alle contracten en naar het slimmer inrichten van werkprocessen om kosten te besparen. Zo zou het niet meer aanbieden van het luxe assortiment uit de koffiemachines op jaarbasis 70.000 euro opleveren – ofwel twee jaarsalarissen. En het personeel gaat ‘zoveel mogelijk’ voor.

Anderhalf miljoen in het rood

Het jaarverslag 2017 van het ZMC geeft aan dat er zeven ton winst is gemaakt, maar ‘geschoond voor incidentele baten en lasten is er sprake van een genormaliseerd resultaat van 1,5 miljoen euro negatief’. Dat verlies wordt voornamelijk veroorzaakt door hoge personeelskosten, net als overal in Nederlandse ziekenhuizen waar dure externe werknemers worden ingehuurd om de bezetting rond te krijgen.

Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid vragen het college naar aanleiding van deze feiten of B&W die ook kennen en of het college weet heeft van mogelijke op handen zijnde ontslagen in het ziekenhuis.

Gemeentelijk krediet

In 2012 besloot Zaanstad het ZMC een kredietfaciliteit van maximaal vijf miljoen euro te verstrekken waarop onder bepaalde voorwaarden na de oplevering van de nieuwbouw een beroep kan worden gedaan. Dat is inmiddels gebeurd omdat het ziekenhuis tijdelijk over onvoldoende liquide middelen beschikte. POV en DZ vragen nu inzicht in de precieze cijfers achter deze regeling en in de financiële positie van het ziekenhuis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen